Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων Complutense στη Μαδρίτης και της Γρανάδας, τα ελαιόδεντρα έχουν την ικανότητα να διαμορφώνουν την ποσότητα και την ποιότητα του φωτός που εισέρχεται στα κλαδιά και τα φύλλα της κορυφής του. Επιπλέον, έχουν τον πλήρη έλεγχο στις καθημερινές και εποχιακές διακυμάνσεις του φωτός.
Όπως εξηγεί η ερευνήτρια Agustina Ventre-Lespiaucq “ένα δέντρο είναι ικανό να ρυθμίζει ένα μέρος του φωτός στο εσωτερικό της κορυφής του, αυτό σημαίνει ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της ποσότητας και της διανομής αυτής της πηγής ενέργειας. Έτσι το δέντρο δεν βρίσκεται εντελώς στο έλεος του περιβάλλοντος, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του”.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν δυο πληθυσμούς ελαιόδεντρων, σε δυο περιοχές του ίδιου γεωγραφικού πλάτους, αλλά με διαφορετικές καιρικές συνθήκες: Aldea del Fresno (Mαδρίτη) και San Luis (Mενόρκα). Σε πέντε δέντρα παρόμοιου μεγεθους της κάθε περιοχής, μέτρησαν το φάσμα κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας που χρησιμοποιούν τα δέντρα για τη φωτοσύνθεσή τους. Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούλιο του 2011 και τον Φεβρουάριο του 2012 ώστε να μελετήσουν τις αντιθέσεις του φωτός μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού.Επιπλέον, μέτρησαν τις τιμές που καταγράφηκαν μια ώρα μετά την ανατολή του ηλίου και το μεσημέρι.
“Μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι το φως στο εσωτερικό της κορυφής του δέντρου, ήταν αρκετά σταθερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και του έτους, αλλά διαπιστώσαμε ότι διαφέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ είναι ομαλό κατά τη διάρκεια του έτους. Με τη διάταξη των φύλλων και των κλαδιών, η ελιά μπορεί να ρυθμίζει το φως που φτάνει στο εσωτερικό του και έτσι εξασφαλίζει προβλέψιμες συνθήκες φωτισμού καθ’ όλη την ημέρα και τις εποχές”, τονίζουν οι ερευνητές.
Όσον αφορά στις εποχές, αν και η ηλιακή ακτινοβολία είναι περισσότερη το καλοκαίρι από ότι τον χειμώνα, οι ελιές καταφέρνουν να διανέμουν τα φύλλα τους με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η σταθερότητα του φωτός που εισέρχεται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Με τον ίδιο τρόπο, ρυθμίζουν το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας: οι μεσημεριανές ώρες είναι πιο φωτεινές και ζεστές, κάτι που μπορεί να βλάψει το δέντρο, γι αυτό και τα φύλλα συλλαμβάνουν λιγότερο φως το μεσημέρι για να μην καίγεται και περισσότερο φως τις πρωινές ώρες.
Σε αντίθεση με άλλα φυτά, όπως τα ηλιοτρόπια τα οποία μετακινούν τα φύλλα τους, οι ελιές είναι στάσιμες χωρίζοντας τα φύλλα τους σε ηλίου και σκιάς ανάλογα το φως που τα χτυπά. είναι το δέντρο που αποφασίζει πόσο φως παγιδεύουν τα φύλλα τους και πόσο επιτρέπουν να διεισδύσει στο εσωτερικό τους.
Πηγή: Universidad de Granada – http://www.olivenews.gr/