Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Το δυνατό προζύμι των 6 ημερών

19/01/2025
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Το δυνατό προζύμι των 6 ημερών
0
SHARES
Share on Facebook

Τρυπώσαμε στο εργαστήριο του Betty’s Bakery και μάθαμε πώς να κάνουμε το δικό μας προζύμι. Έξι μέρες θέλει. Μέρα με τη μέρα θα δούμε το αρχικό ζυμάρι μας να φουσκώνει, να γεμίζει με μικρές φουσκάλες αέρα και να μυρίζει έντονα, να μεταμορφώνεται δηλαδή σε προζύμι.

Ελισάβετ Κουλούρη

Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης
  • 600 γρ. χλιαρό νερό

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το δυνατό προζύμι των 6 ημερών θα χρειαστούμε 1 μεγάλο δοχείο με καπάκι.
  2. Προτιμάμε γυάλινο, ώστε να ελέγχουμε την όλη διαδικασία, και με μεγάλο στόμιο, ώστε να μπορούμε να ανακατέψουμε το ζυμάρι.

Ημέρα 1η

  1. Σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο ανακατεύουμε 100 γρ. αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης με 100 γρ. χλιαρό νερό.
  2. Κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 24 ώρες.

Ημέρα 2η

  1. Το ζυμάρι μας θα έχει φουσκώσει ελαφρώς και θα έχει αρχίσει να βγάζει μικρές φουσκάλες με αέρα.
  2. Από τα 200 γρ. ζύμη που έχουμε, κρατάμε τα 100 γρ. και πετάμε τα υπόλοιπα.
  3. Σε αυτή τη ζύμη προσθέτουμε άλλα 100 γρ. αλεύρι και 100 γρ. χλιαρό νερό.

Ημέρα 3η

  1. Από τα 300 γρ. ζύμη που έχουμε, κρατάμε τα 100 γρ. και πετάμε τα υπόλοιπα.
  2. Σε αυτή τη ζύμη προσθέτουμε άλλα 100 γρ. αλεύρι και 100 γρ. χλιαρό νερό.
  3. Όσο περνούν οι ημέρες, το ζυμάρι θα γεμίζει με μικρές φουσκάλες αέρα και θα αρχίζει να μυρίζει έντονα, σαν να έχει ξινίσει.

Ημέρα 4η-6η

  1. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 3 ημέρες. Το προζύμι μας είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.

Μυστικά

Περίσσεψε προζύμι; Το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο στο ψυγείο για περίπου 10 ημέρες. Θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;  Μετά τις 10 ημέρες που το προζύμι διατηρείται άνετα στο ψυγείο, αρχίζουμε να το τροφοδοτούμε καθημερινά για 4 ημέρες με 1 κ.σ. αλεύρι + 1 κ.σ. χλιαρό νερό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το διατηρούμε στο ψυγείο. Θέλουμε να το διατηρήσουμε έως έναν χρόνο;  Βάζουμε το προζύμι στην κατάψυξη και το διατηρούμε έως και έναν χρόνο. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, όμως, το βγάζουμε, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει και αρχίζουμε να το τροφοδοτούμε ξανά για 4 ημέρες με 1 κ.σ. αλεύρι + 1 κ.σ. χλιαρό νερό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το διατηρούμε στο ψυγείο. Έχει κάνει «πέτσα» και μυρίζει έντονα; Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Απλώς το ενυδατώνουμε με λίγο νερό ώστε να μαλακώσει, χύνουμε το υγρό και χρησιμοποιούμε το προζύμι κανονικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Πηγή: gastronomos.gr

Previous Post

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν να παντρευτούν τα ξαδέρφια τους

Next Post

Σοκ για ηλικιωμένο: Άγνωστοι του έκλεψαν 300 κιλά λάδι – Δεν πίστευε στα μάτια του όταν επισκέφτηκε την αποθήκη του

Next Post
Κλοπή «μαμούθ» στη Χαλκιδική: Άρπαξαν 37 τόνους ελαιόλαδο – Η ζημιά υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 370.000 ευρώ (βίντεο)

Σοκ για ηλικιωμένο: Άγνωστοι του έκλεψαν 300 κιλά λάδι - Δεν πίστευε στα μάτια του όταν επισκέφτηκε την αποθήκη του

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ