Το τιραμισού είναι ένα κλασικό ιταλικό επιδόρπιο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Αυτή η συνταγή είναι η πιο νόστιμη και εύκολη που θα βρείτε, με τέλεια ισορροπία μεταξύ γλυκού και πικρού.
Το τιραμισού αποτελείται από μπισκότα σαβαγιάρ εμποτισμένα σε καφέ και κρέμα από μασκαρπόνε, ζάχαρη και αυγά. Είναι πασπαλισμένο από πάνω με σκόνη κακάο ή τριμμένη σοκολάτα.
Είναι ένα γλυκό με βελούδινη υφή και πλούσια γεύση καφέ και σοκολάτας. Ένα δημοφιλές επιδόρπιο για όλες τις περιστάσεις και ειδικά για τις γιορτές.
Συνταγή για τιραμισού
Υλικά
- 1 φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι σαντιγί (ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί)
- 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι δυνατός καφές ή εσπρέσο
- 1/2 φλιτζάνι λικέρ καφέ
- 24 μπισκότα σαβαγιάρ
- 3 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- 1 πλάκα μαύρης σοκολάτας τριμμένη για το γαρνίρισμα
Οδηγίες
Για την κρέμα:
- Προσθέστε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη μισή βανίλια σε στο μπολ του μίξερ.
- Χρησιμοποιώντας το σύρμα, χτυπήστε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη σαντιγί.
- Μόλις η σαντιγί είναι έτοιμη σταματήστε το χτύπημα και την αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετείστε το μασκαρπόνε στο ίδιο μπολ και χτυπάμε ξανά μέχρι να αποκτήσει λεία και απαλή υφή.
- Ενσωματώστε λίγο λίγο τη σαντιγί στο μασκαρπόνε, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήστε το μπολ με την κρέμα στην άκρη.
Για το μείγμα καφέ: Σε ένα ρηχό μπολ, ανακατέψτε τον καφέ, με το λικέρ καφέ και την υπόλοιπη βανίλια.
Συναρμολόγηση
- Χρησιμοποιώντας ένα μικρό σουρωτήρι πασπαλίστε με σκόνη κακάο το κάτω μέρος ενός μικρού ταψιού ή οκτώ ποτηριών.
- Βουτήξτε ένα – ένα τα μπισκότα σαβαγιάρ στο μείγμα του καφέ και από τις δύο πλευρές για 3 δευτερόλεπτα. Πρέπει να είναι βρεγμένα αλλά όχι μουσκεμένα.
- Τοποθετήστε μπισκότα δίπλα – δίπλα δημιουργώντας μια στρώση στο ταψί ή τα ποτήρια που θα σερβίρετε το γλυκό.
- Καλύψτε τη στρώση από μπισκότα με την μισή ποσότητα από την κρέμα με μασκαρπόνε.
- Πασπαλίστε με σκόνη κακάο.
- Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία δημιουργώντας στρώσεις από μπισκότα και κρέμα.
- Λειάνετε την την επιφάνεια του γλυκού όσο καλύτερα γίνεται.
- Πασπαλίστε από πάνω με σκόνη κακάο.
- Χρησιμοποιήστε έναν τρίφτη ή έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να ξύσετε την πλευρά μιας πλάκας σοκολάτας και διακοσμήστε το πάνω μέρος του τιραμισού.
- Τοποθετήστε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες ή για όλη τη νύχτα.
Σημείωση: Αν δεν θέλετε να έχει αλκοόλ η συνταγή τότε καλό είναι να προσθέσετε στον καφέ ένα γλυκαντικό. Στην περίπτωση αυτή, για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε πιο γλυκό τον καφέ προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου.
Πηγή: enikos.gr