Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Βισταγή, την Κυριακή 26 Αυγούστου, η εκδήλωση – Αφιέρωμα στον Αμαριώτη Διεθνώς Διακεκριμένο Επιστήμονα, Καθηγητή Ορθοπαιδικής κ. Ηλία Λαμπίρη που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βισταγής.
Ο Δήμαρχος Αμαρίου στο σύντομο χαιρετισμό του είπε «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, κάτω από το φως της πανσέληνου του Αυγούστου, απόψε ο Δήμος Αμαρίου και η γενέτειρά του, το αγαπημένο του χωριό, η Βισταγή, τιμούν τον συνδημότη μας, ιατρό, τον καθηγητή, τον άνθρωπο, Ηλία Λαμπίρη. Τον Αμαριώτη και διεθνώς διακεκριμένο επιστήμονα που τίμησε τον τόπο του και με το έργο του, παρέδωσε μαθήματα ήθους, ανθρωπιάς και απλότητας. Για τον Ηλία Λαμπίρη η λέξη ‘’φακελάκι’’ υπήρξε άγνωστη». Συνεχίζοντας τόνισε πως «Πεποίθησή μας είναι, ότι η επιβράβευση και ηθική ικανοποίηση ανιδιοτελών ανθρώπων που τίμησαν, όπως ο Ηλίας Λαμπίρης, τον όρκο του Ιπποκράτη και υπηρέτησαν με αγάπη και σεβασμό τον άνθρωπο είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας. Είναι πράξη αναγνώρισης της προσφοράς τους στην κοινωνία. Σήμερα, όπου η παγκοσμιοποίηση τείνει να ισοπεδώσει τις ηθικές αξίες και να καθιερώσει πρότυπα αποτελεί χρέος μας η προβολή προσωπικοτήτων ως φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους, που τόσο το έχουν ανάγκη».
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο διακεκριμένος Δικηγόρος κ. Αντώνης Βγότζας, ο οποίος, μίλησε για τον «Ηλία Λαμπίρη – Κοινωνικό Εργάτη», με ιδιαίτερα ζεστά λόγια.
«Θέλω να σας μιλήσω για έναν σπουδαίο άνθρωπο, για έναν γοητευτικό Κρητικό, για έναν διακεκριμένο επιστήμονα, για έναν έντιμο πολίτη. Για έναν πατριώτη που τον διακρίνει το θάρρος, το πάθος αλλά και η φρόνηση», είπε ξεκινώντας την ομιλία του. Ο κ. Βγότζας μεταξύ των άλλων ανέφερε: « Θέλω να σας μιλήσω για τα χρόνια του Μονάχου, τα οποία ήτανε εξαιρετικά δύσκολα και απαιτητικά και εκεί ο νέος, ο έφηβος σχεδόν Ηλίας Λαμπίρης περνούσε τις εξετάσεις, τη μία μετά την άλλη, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους καθηγητές του. Μετά αρχίζει η επιστημονική του καριέρα. Έγινε καθηγητής στο Βερολίνο, κάτι που δεν ήταν τόσο εύκολο… Και κάποια στιγμή ήρθε το ερώτημα: και εγώ τι κάνω για την πατρίδα μου; Αυτό σκέφτηκε ο Ηλίας και ρώτησε το άμεσα οικογενειακό του περιβάλλον. Και του είπαν: ‘’Μείνε εδώ. Εδώ υπάρχουν οι μεγάλες λεωφόροι της έρευνας. Εδώ υπάρχουν οι συναντήσεις μεταξύ διακεκριμένων επιστημόνων. Εδώ θα αναδειχθείς’’. Όμως στη ψυχή του τα πράγματα πάλευαν και αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα… Πήγε πρώτα στο Γενικό Κρατικό και μετά από κάποιες περιπέτειες, κατέληξε καθηγητής στην Πάτρα. Στην Πάτρα έφτιαξε μια σωστή κλινική, επέλεξε σοβαρούς συνεργάτες, προσέλκυσε μια σειρά Ερευνητικών Προγραμμάτων και δημιούργησε μια Ορθοπαιδική Κλινική Πρώτυπο», κατέληξε. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο υπό έκδοση βιβλίο που ετοιμάζει ο κ. Λαμπίρης λέγοντας: « Ηλία, μη βάλεις κανένα φιλόλογο να το εξωραΐσει.Ο δικός σου λόγος είναι ζεστός, είναι γνήσιος, είναι ειλικρινής, είναι τρυφερός. Και αξίζουν, όχι μόνο όσοι βρισκόμαστε, να ιχνηλατήσουμε πίσω από εσένα τα βήματα της δικής σου ζωής, αλλά να πάρουμε κουράγιο»..
Ο κ. Μανώλης Παπυράκης στην ομιλία του με θέμα: « Η Προσωπικότητα, η Πορεία και το Έργο του Ηλία Λαμπίρη», έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία του Ηλία Λαμπίρη. « Στο τελείωμα της τελευταίας τάξης του οκτατάξιου Γυμνασίου, είχε ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Αυτό συνετέλεσε να χάσει την εξεταστική περίοδο για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Όμως τότε φάνηκε και έδρασε η μεγαλοσύνη και το ανοιχτό μυαλό του πατέρα Ευάγγελου.
Με την απόλυτη συμπαράσταση, την επιμονή και προτροπή του, απεφασίσθη ο Ηλίας να πάει στη Γερμανία για να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο. Να σπουδάσει Ιατρική. Τελικά φαίνεται πως αυτή η κακή στιγμή του ποδοσφαιρικού ατυχήματος βοήθησε πάρα πολύ για να χαραχθεί και να ξεκινήσει ο δρόμος της επιτυχίας του Ηλία Λαμπίρη. Ένας δρόμος δύσκολος. Δρόμος δύσβατος, όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος σε μια υπό έκδοση αυτοβιογραφική του αναφορά. Δρόμος δύσβατος αλλά ξεχωριστός», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας ανάφερε πως: « η επιλογή να γίνει γιατρός ήταν η μοναδική. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να καταφέρει να βρίσκεται συνέχεια κοντά στον άνθρωπο. Καθηγητής της Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας στο Πανεπιστημίο του Βερολίνου. Μια καριέρα λαμπρή. Που γίνεται όμως λαμπρότερη και αποκτά μεγαλύτερη αξία γιατί αυτήν την καριέρα την κάνει ένας Έλληνας στη Γερμανία.
Οι ευκαιρίες, και οι προτάσεις συνεχείς και δελεαστικές. Όμως η μεγάλη αγάπη για τον τόπο του, που δεν τον έχει αφήσει ούτε στιγμή, υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης σκέψης και επιλογής».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αρχές που έζησε και ζει ο Ηλίας Λαμπίρης. «Σεβασμός στον άνθρωπο. Ίση αντιμετώπιση του αρρώστου χωρίς καμία διάκριση, φτωχός ή πλούσιος, ανώνυμος ή επώνυμος. Σωστή μετάδοση της γνώσης. Σεβασμός στην αξιοκρατία. Σεβασμός στη δεοντολογία προς τον συνάδελφο».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσφορά του Ηλία Λαμπίρη, τονίζοντας: «Για αυτή του την προσφορά δεν δέχτηκε ποτέ υλικά ανταλλάγματα. Φαίνεται όμως ότι ο κόσμος, αλλά και οι συνάδελφοί του, ήθελαν να του πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένιωθαν την ανάγκη να κάνουν μία κίνηση επιβράβευσης και επιβεβαίωσης της αξίας αυτής της μεγάλης προσφοράς. Έτσι του απέδωσαν πλήθος τιμητικών διακρίσεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Κλείνοντας την ομιλία του κατέληξε: «η δική σου η πορεία, η δική σου η προσφορά, να αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα για τον νεότερο ιατρικό κόσμο. Γιατί η κοινωνία μας έχει και θα έχει πάντα ανάγκη από Λαμπίρηδες».
Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Χορευτικό Σύλλογο Βισταγής, συνοδευόμενους από το Γαλάτιο Μοσχονά στη λύρα, το Στέλιο Σταματογιαννάκη στο λαούτο και το Στέλιο Μουλακάκη στα κρουστά, καθώς ήταν επιθυμία του καθηγητή Ηλία Λαμπίρη, να χορέψει δύο – τρεις χορούς, όπως χορεύονται με μοναδικό τρόπο στ’ Αμάρι, ο χορευτικός Σύλλογος του χωριού του, που για την ιστορία, να πούμε ότι συστάθηκε πρόσφατα.
Μία Τιμητική πλακέτα παραδόθηκε στον Καθηγητή κ. Ηλία Λαμπίρη, από το Δήμαρχο Αμαρίου, «Τιμής Ένεκεν, στον Αμαριώτη Διεθνώς Διακεκριμένο Επιστήμονα, Καθηγητή Ορθοπαιδικής, Ηλία Λαμπίρη, που τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη και υπηρέτησε τον άνθρωπο με Ανιδιοτέλεια, Αγάπη, Ήθος και Σεβασμό» , όπως χαρακτηριστικά αναγραφόταν στο κείμενο της πλακέτας.
Ο κ. Λαμπίρης στην ομιλία του ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του τους ομιλητές, τους εκλεκτούς του φίλους τον Αντώνη Βγόντζα και Μανώλη Παπυράκη για τα τόσο θερμά τους λόγια στο πρόσωπο του. Συνεχίζοντας τόνισε: « Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι δεν λειτούργησα όλα αυτά τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου στην ιατρική ,πέραν όσων μας υπαγορεύει ο όρκος του Ιπποκράτη, που αποτελεί ορόσημο για την ηθική της ιατρικής επιστήμης. Στην ιπποκρατική εποχή και δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει, για εκείνο που σκόπευε να ακολουθήσει την ιατρική επιστήμη όφειλε να διαθέτει, φυσική κλίση, σωστή εκπαίδευση, εργατικότητα ,συνέπεια και να διαθέτει χρόνο και αγάπη για τον ασθενή του. Αν διδάχτηκα από τους δασκάλους μου στο Πανεπιστήμιο να σέβομαι τον ασθενή και να μεταφέρω τις γνώσεις που απέκτησα στους φοιτητές μου και στους γιατρούς μου, έχω ιερή υποχρέωση να το τηρώ εφ´ όρου ζωής και έχω δώσει όρκο για αυτό, τον όρκο του Ιπποκράτη. Ευγνωμονώ λοιπόν τους δασκάλους μου για όσα μου δίδαξαν». .
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον καθηγητή και Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, το συγγραφέα και Οικονομολόγο Δρ. Κώστα Λάμπο και τον διάδοχο του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας – καθηγητή Μίνωα Τυλλιανάκη, για τις αναφορές τους και τα σχόλια τους στο πρόσωπο του, τα μέλη της οικογένειας του , τους συνεργάτες του, τους εκπροσώπους της εκκλησίας ,της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας, τον Πολιτιστικό Συλλόγο Βισταγής, τους εκλεκτούς καλλιτέχνες, το χορευτικό συγκρότημα Βισταγής, τους συνδημότες και συγχωριανούς του, τον Δήμαρχο Παντελή Μουρτζανό, όλα τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και την κ. Δασκαλάκη για την οργάνωση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης , καθώς και όλες και όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και τους ευχήθηκε να έχουν υγεία.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπ. π. Νικόλαος Νικηφόρος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βισταγής κ. Νικόλαος Λαγουβάρδος και η Γραμματέας του Πολιστιστικού Συλλόγου Βισταγής κ. Αθηνά Προβιά. Χαιρετισμό για την εκδήλωση έστειλαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και καθηγητής ιατρικής κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, ο Διδάκτωρ της Οικονομικής Σχολής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου κ. Κώστας Λάμπος, ο κ. ΜίνωςΤυλλιανάκης Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών. Υπήρξε επίσης, πλήθος χαιρετισμών Αρχών και Φορέων που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση. Την εκδήλωση, επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί, Ανώτατοι Αξιωματικοί, διακεκριμένοι γιατροί από όλη την Κρήτη και πλήθος κόσμου.