Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης συμμετείχε στις 11 Νοεμβρίου στην τηλεδιάσκεψη του Δικτύου Δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών.
O κ. Ταταράκης είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του για ένα φλέγον ζήτημα, οι οποίες υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο ψήφισμα που θα επιδοθεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
O Δήμαρχος αναφέρθηκε στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος η οποία είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη. Εξήγησε αναλυτικά τις κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αποσπασματικές και ανορθολογικές επεμβάσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές, για τις οποίες είναι κάθετα αντίθετος, και κατέληξε στην ανάγκη εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης εθνικής ενεργειακής στρατηγικής που θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής και θα συνεκτιμά το ισοζύγιο ενεργειακού οφέλους και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Ακολουθεί το ψήφισμα του Δικτύου Δημάρχων
ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δίκτυο Δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών διευρύνει διαρκώς τη δυναμικότητά του με τη συμμετοχή δημάρχων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουμε την απειλή της εκτεταμένης εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στα νησιά και στους σημαντικούς ορεινούς όγκους.
Όλοι εμείς, πραγματοποιήσαμε χτες 10/11 τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, συμφωνώντας καταρχήν ότι είναι αναγκαίος, μέσα στο περιβάλλον του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί τις ΑΠΕ.
Θεωρούμε όμως ότι η κεντρική διοίκηση προχώρησε στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών χωρίς ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να βασίζεται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία των ιδιαίτερων ταυτοτικών μας χαρακτηριστικών και στην οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική πραγματικότητα των Δήμων μας.
Επιπλέον, αυτές οι αποσπασματικές, ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν ή επιχειρούνται στους Δήμους μας, αγνοώντας ή και καταστρατηγώντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές και εξαναγκάζοντας τις τοπικές κοινωνίες να συναινέσουν και πολλές φορές να συμμορφωθούν σε επιλογές με βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί ένα γόνιμο έδαφος εποικοδομητικού διαλόγου, μεταξύ Δήμων και κεντρικής διοίκησης, ώστε σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας να αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο πρόταγμα είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού ο οποίος θα συγκροτήσει μια δομημένη και ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξής κρίσιμες παραμέτρους:
– Τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των τοπίων των Δήμων μας
– Τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών μας, από τις οποίες πολλές είναι υπερκορεσμένες
– Το ισοζύγιο μεταξύ μικρού ενεργειακού οφέλους και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής
Το δίκτυο των Δημάρχων αποτελεί μια αυτοτελή οντότητα, έξω και πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις, με σαφή στόχο και προσανατολισμό την αποτροπή της ανεξέλεγκτης, άναρχης και υπερμεγέθους εγκατάστασης ανεμογεννητριών στους Δήμους μας, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία προκειμένου να προστατεύσουμε την υπεραξία των τόπων μας, να συνεισφέρουμε στη σύνταξη μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης πρότασης, να διασυνδεθούμε μεταξύ μας και με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο, να συντονίσουμε τις δράσεις μας και τελικά να διασυνδέσουμε τις κυρίαρχες βουλ