Συστατικά
ψιλά ψαράκια, αθερίνα, γαύρος, μαρίδα, σαρδέλα
αλάτι στη γεύση
ελαιόλαδο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λεμόνι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα ψαράκια. Για τον γαύρο, κόβουμε με το χέρι το κεφαλάκι και απομακρύνουμε τα εντόσθια. Λέπια δεν έχει! Για τις μαριδούλες από τις μικρές βγάζουμε μόνο τα εντεράκια της κοιλίτσας (οι ψαράδες λένε ότι ούτε αυτό χρειάζεται …) και από τις μεγαλύτερες βγάζουμε και τα βράγχια. Πλένουμε καλά καλά τα ψαράκια και τα στραγγίζουμε. Τα αλατίζουμε .Πλένουμε ένα λεμόνι και το σφίγγουμε πάνω τους. Έτσι σφίγγει η σάρκα τους και δεν διαλύονται στο τηγάνισμα.Τα ανακατεύουμε, και τα αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τα αλευρώνουμε λίγα λίγα. Πιάνουμε τις ουρίτσες τους και τις κολλάμε μεταξύ τους. Έτσι φτιάχνουμε ομαδούλες τριών ή τεσσάρων ψαριών ανάλογα το μέγεθος, τις τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τις αραδιάζουμε σε ένα πιάτο. Βάζουμε το λάδι να κάψει στο τηγάνι (αλλά όχι να καπνίσει) και βάζουμε λίγες λίγες τις ομαδούλες, για να μη πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Όταν γίνουν από τη μια μεριά (ανασηκώνουμε από το πλάι με το πιρούνι –δεν τρυπάμε- να δούμε αν είναι έτοιμες), γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη. Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε αμέσως τα ψαράκια μας, με μπόλικο λεμόνι .Τα συνοδεύουμε με βραστά χόρτα ή με πλούσια χωριάτικη σαλάτα. Επιτυχημένα είναι αν είναι τραγανά και τότε τρώγονται ολόκληρα, ακαθάριστα, και …ασταμάτητα!
Πηγή: paraschosaxiotis.gr