Με αφορμή το κύμα καύσωνα που πλήττει την ιβηρική χερσόνησο, το BBC κατέγραψε τους τέσσερις μύθους για το τι πρέπει να κάνουμε σε περιπτώσεις ακραίας ζέστης, ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες.
Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις της The Weather Company οι άνω του φυσιολογικού θερμοκρασίες που ταλαιπωρούν την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες πρόκειται να διαρκέσουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το βρετανικό ΒΒC τους εξής μύθους και διαμορφώνει τη λίστα με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση καύσωνα:
- Να πίνετε κρύο ροφήματα, να αποφεύγετε τα ζεστά: Η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα καθώς είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι, αναγκαίο και για την προστασία των νεφρών. Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται στο αν το ρόφημα πρέπει να καταναλώνετε κρύο ή ζεστό.
Η θεωρία πίσω από την επιλογή ενός ζεστού ροφήματος είναι ότι σας θερμαίνει προσωρινά από μέσα. Αυτό σας κάνει να ιδρώσετε περισσότερο, γεγονός που σας δροσίζει. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παράγει μέχρι και δύο λίτρα ιδρώτα ανά ώρα, πράγμα που αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος.Αλλοι συνιστούν να αποφεύγετε τα ζεστά ροφήματα εντελώς. Ερευνες «δείχνουν» ωστόσο ότι τα ζεστά ροφήματα «δροσίζουν» το σώμα περισσότερο από τα κρύα καθώς προκαλούν εφίδρωση εκτός αν έχει υγρασία ή αν φοράμε πολλά ρούχα και ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται.
Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία δεν πρέπει να καταναλώνουμε πολύ τσάι ή καφέ, καθώς περιέχουν καφεΐνη που προκαλεί αφυδάτωση. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι μέτριες ποσότητες καφεΐνης δρουν ως διουρητικά.
- Πάρτε ανεμιστήρα: Το αεράκι ενός ανεμιστήρα είναι αρκετό ανακουφιστικό, ωστόσο, δεν ψύχει τον αέρα. Τον μετακινούν, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα αεράκι για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των φυσιολογικών μεθόδων του σώματος να διατηρεί τη δροσιά μέσω της μεταφοράς θερμότητας από το δέρμα και την εξάτμιση του ιδρώτα από το δέρμα. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το αν τελικά ο ανεμιστήρας πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιόδους καύσωνα, το ΒΒC κατέληξε πως σε υψηλές θερμοκρασίες καλό είναι ο ανεμιστήρας να παραμένει κλειστός.
- Μόνο οι ηλικιωμένοι πρέπει να ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία τους:Είναι αλήθεια ότι οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξάνονται όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και ότι πολλοί από αυτούς είναι μεγάλης ηλικίας. Αν και είναι αλήθεια πως για τους ηλικιωμένους είναι πιο δύσκολο να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους γεγονός που μπορεί να τους αφυδατώση γρηγορότερα από τους νεότερους, δεν σημαίνει ότι μόνο οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε κίνδυνο στον καύσωνα. Τα βρέφη και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις ή κινητικά προβλήματα είναι αρκετά πιθανό να έχουν επίσης προβλήματα. Ολοι, ανεξαρτήτως ηλικίας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Αρκεί να σημειωθεί ότι ο καύσωνας του 2003 που έπληξε την Ευρώπη στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30.000 άτομα. Ενδεικτικά, από τους 15.000 που έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, 1.321 ήταν κάτω των 64 ετών.
- Ανοίξτε τα παράθυρα: Το άνοιγμα των παραθύρων είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι από εμάς όταν έξω έχει ζέστη. Αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα παράθυρα θα πρέπει να ανοίγουν μόνο όταν ο εξωτερικός αέρας είναι πιο δροσερός από τον εσωτερικό αέρα, γεγονός που είναι πιθανότερο να συμβεί τη νύχτα. Οταν έχει καύσωνα καλό είναι τα παράθυρα του σπιτιού να είναι κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πηγή: BBC – kathimerini.gr