Του Σωκράτη Αργύρη
Διαδικασία κατά της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σερβίας κίνησε η FIFΑ, εξαιτίας μιας σημαίας που έδειχνε το Κόσοβο ως μέρος της χώρας της, η οποία φέρεται να κρεμάστηκε στα αποδυτήρια κατά την αναμέτρηση με τη Βραζιλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.
Η εικόνα της σημαίας με το μήνυμα «δεν παραδινόμαστε» στα σερβικά έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν την μοιράστηκε ο Hajrulla Ceku, υπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Κοσόβου, που δήλωσε:
«Ντροπιαστικές εικόνες από τα αποδυτήρια της Σερβίας, που εμφανίζουν μισητά, ξενοφοβικά και γενοκτονικά μηνύματα προς το Κόσοβο, ενώ εκμεταλλεύονται την πλατφόρμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA» και συνέχισε: «Περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες από τη FIFA, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Κοσσυφοπεδίου (FFK) είναι πλήρες μέλος της FIFA και της UEFA.»
Και η FIFΑ έβγαλε ανακοίνωση δηλώνοντας: «Η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA κίνησε διαδικασία κατά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας, λόγω της σημαίας που εμφανίστηκε στα αποδυτήριά της με αφορμή τον αγώνα Βραζιλία – Σερβία.»
«Η διαδικασία κινήθηκε βάσει του άρθρου 11 του Πειθαρχικού Κώδικα της FIFA και του άρθρου 4 του Κανονισμού για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022.»
Επίσης η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Κοσόβου δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα την «επιθετική ενέργεια» εναντίον της χώρας.
Βέβαια η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς οργανισμοί δεν κινούνται το ίδιο άμεσα για αυτά που αναφέρει στο βιβλίο της, η Κάρλα Ντελ Πόντε «Το Κυνήγι: Εγώ και οι Εγκληματίες Πολέμου», πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Γιουγκοσλαβία, που κυκλοφόρησε στην Ιταλία μία μέρα μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου το 2008.
Εκεί αναφέρει, ότι μέλη του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου UCK» απήγαγαν Σέρβους, Ρομά και αντιπολιτευόμενους προς αυτούς Αλβανούς και τους οδηγούσαν στην πόλη Μπορέλι της Αλβανίας για αφαίρεση οργάνων και θανάτωση στο λεγόμενο «κίτρινο σπίτι».
Στο «κίτρινο σπίτι» γράφει, ομάδες υπό τον Θάτσι φέρεται να είχαν δημιουργήσει μια πλήρως εξοπλισμένη κλινική, στην οποία «φιλοξενούσαν» τους νέους και υγιείς ανθρώπους που είχαν απαγάγει. Εκεί ειδική ομάδα γιατρών τους αφαιρούσε όργανα, τα οποία μέσω Αλβανίας οι άνθρωποι του Θάτσι πωλούσαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μετά την αφαίρεση συνήθως των νεφρών, οι αντάρτες σκότωναν τους αιχμαλώτους και αφαιρούσαν και άλλα όργανα τα οποία πουλούσαν στο εξωτερικό.
Δέκα χρόνια μετά, αποκαλύφθηκε ότι σε κλινική της Πρίστινα (Medicus clinik), ένας Τούρκος κι ένας Ισραηλινός γιατρός έκαναν παράνομες μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Σύμφωνα μάλιστα με μία άλλη μαρτυρία, τα μεταφέραν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη που μεταμοσχεύτηκαν σε πλούσιους Άραβες.
Αν και η Σερβία είχε προσφύγει αμέσως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της απόφασης του Κοσόβου, που μονομερώς το 2008 είχε κηρύξει την απόσχιση του από τον εθνικό κορμό της, όμως το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη τον Ιούλιο του 2010 γνωμοδότησε με πρόεδρο τον Ιάπωνα Χισάσι Οβάντα, ότι η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αν και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία κλπ προχώρησαν στην αναγνώριση του.
Ο νομικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χάρολντ Κο, είχε «προβλέψει» ότι «Η Σερβία ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει μία απόφαση που θα γυρίσει πίσω τον χρόνο και θα υπονομεύσει την πρόοδο και τη σταθερότητα που έφερε στην περιοχή η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου», αλλά και λίγο πριν από την ανάγνωση της απόφασης, ο τότε Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε ξεκαθαρίσει πως ό,τι και να γνωμοδοτήσει το δικαστήριο, οι ΗΠΑ δεν θα ήταν διατεθειμένες να ανακαλέσουν την αναγνώριση τους προς το Κόσοβο.
Όλο αυτό ήταν η συνέπεια αυτού που περιγράφει ο Ζίβοραντ Κοβάτσεβιτς, πρόεδρος της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κίνημα για τη Σερβία» και διακεκριμένο στέλεχος της Τιτοϊκής διπλωματίας, στο βιβλίο του, με τίτλο «Η Αμερική και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας», όπου εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον κατέφυγε στην τακτική της «διπλωματίας του άλλοθι» (alibi diplomacy) στο Ραμπουγιέ, (Φλεβάρης-Μάρτης 1999) και δεν είχε καμία ειλικρινή διάθεση να βρεθεί λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο τότε πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, θιασώτης της διπλωματικής λύσης στην περιοχή, παραγκωνίστηκε λίγο πριν από τις συνομιλίες στη διάσκεψη του Ραμπουγιέ της Γαλλίας και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ήταν αυτή που στήριξε και έκανε έκτοτε διάσημο τον σουνίτη Χασίμ Θάτσι.
Ως γνωστόν το ΝΑΤΟ παρενέβη την άνοιξη του 1999, χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων βομβαρδίζοντας σερβικούς στόχους.
Στην αεροπορική αυτή εκστρατεία έλαβαν μέρος 1.150 μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, που απογειώθηκαν από 59 βάσεις σε 12 χώρες και πραγματοποίησαν συνολικά 2.300 επιδρομές.
Εκτοξεύτηκαν εναντίον διαφόρων στόχων 420.000 βλήματα συνολικού βάρους 22.000 τόνων, 20.000 πύραυλοι, εκ των οποίων οι 1.300 ήταν τύπου Κρουζ και 37.000 βόμβες διασποράς, ενώ σε 14 περιοχές στο Κόσοβο και τη νότια Σερβία χρησιμοποιήθηκαν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Η Σερβία υπέστη τεράστιες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καταστράφηκαν συνολικά 25.000 κτίρια, όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, 14 αεροδρόμια, δύο διυλιστήρια, το 1/3 των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, σχεδόν όλα τα εργοστάσια της χώρας, αχρηστεύτηκαν 595 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, 470 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων οδικών αρτηριών, 44 μεγάλες γέφυρες εκ των οποίων οι 38 καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Επίσης, πέρα του βομβαρδισμού της σερβικής τηλεόρασης, της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, του επιβατηγού τρένου στην Γκρντέλιτσα, του λεωφορείου στο Λούζανε, σοβαρές ζημιές υπέστησαν 19 νοσοκομεία, 20 κέντρα υγείας, 18 παιδικοί σταθμοί, 69 σχολεία και 176 πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία. Η σερβική κυβέρνηση εκτίμησε τις υλικές ζημιές που υπέστη η χώρα σε 100 δις δολάρια.
Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Σάμιουελ Χάντιγκντον εύστοχα είχε πει: «Η Δύση κυριάρχησε στον κόσμο όχι με την υπεροχή των ιδεών της ή των αξιών ή της θρησκείας, αλλά μάλλον με την υπεροχή της στην εφαρμογή οργανωμένης βίας. Οι δυτικοί συχνά ξεχνούν αυτό το γεγονός, οι μη δυτικοί, ποτέ.»
Στην Ειδική έκθεση αριθ. 18/2012 της ΕΕ «Η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Κοσσυφοπέδιο στον τομέα του κράτους δικαίου» διαβάζουμε ότι την περίοδο 1999-2007, το Κοσσυφοπέδιο έλαβε από χορηγούς βοήθειας 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα δύο τρίτα των οποίων προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Κατά τη διάσκεψη χορηγών βοήθειας που πραγματοποιήθηκε το 2008 ανελήφθη δέσμευση καταβολής πρόσθετου ποσού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2009-2011, συμπεριλαμβανομένων 508 εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή. Συνολικά, το Κοσσυφοπέδιο είναι ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν αποδέκτης βοήθειας της ΕΕ παγκοσμίως.
Αλλά συμπληρώνει: «Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η βοήθεια της ΕΕ προς το Κοσσυφοπέδιο στον τομέα του κράτους δικαίου δεν υπήρξε επαρκώς αποτελεσματική.»
Όμως μετά την επανεκλογή του Θάτσι στις πρόωρες εκλογές του Δεκέμβρη του 2010 ήρθε στο φως της δημοσιότητας έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ελβετού εισαγγελέα Ντικ Μάρτι, (ο Μάρτι ήταν επίσης αυτός που αποκάλυψε τις μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν ύποπτοι ισλαμιστές για τρομοκρατία) για το οργανωμένο έγκλημα με στοιχεία από πηγές του FBI και άλλων υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οποία ο Θάτσι, ο Βέσελι και άλλα ηγετικά στελέχη του UCK είχαν εμπλακεί μεταξύ άλλων σε εμπόριο οργάνων με θύματα Σέρβους, Ρομά, αλλά και Αλβανούς. Κατά τον Μάρτι ο ίδιος ο Θάτσι είχε υποκινήσει τη δολοφονία αιχμαλώτων πολέμου με στόχο την πώληση των οργάνων τους.
Τα πτώματα των αιχμαλώτων τα πετούσαν σε κοντινό ορυχείο. Ειδική ομάδα του ΟΗΕ συνέλεξε στοιχεία που αποδεικνύουν το έγκλημα, αλλά στη συνέχεια η αλβανική κυβέρνηση αρνήθηκε να συνεργαστεί στην πράξη για να εντοπιστεί ό,τι απέμεινε από τα θύματα.
Ο Ντικ Μάρτι είχε αναφέρει σε συνέντευξη στη σλοβενική εφημερίδα Delo ότι οι δυτικές κυβερνήσεις ανέκαθεν γνώριζαν ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του Κοσόβου ασχολούνταν με λαθρεμπόριο οργάνων αλλά κανείς δεν θέλησε να ενεργήσει για να αποκαλύψει την υπόθεση και τους εμπλεκόμενους.
Ειδικότερα, «το όνομα του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι έχει καταγραφεί σε πληθώρα αναφορών και εκθέσεων τόσο διπλωματικών πηγών όσο και του FBI και της ΜΙ-6, χωρίς, ωστόσο, οι δυτικοί πολιτικοί να δημοσιοποιούν το παραμικρό».
Εντός του Κοσόβου βέβαια, όποιος τολμήσει να ανακινήσει το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται ως προδότης, όπως απέδειξε η περίπτωση του πολιτικού επιστήμονα Σκελζέν Γκάσι. Σε συνέντευξή του ο Γκάσι μίλησε για «εμπλοκή» κάποιων ηγετών του UCK σε εγκλήματα πολέμου και το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί απειλές για τη ζωή του, ενώ ο τότε πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι τον απομάκρυνε από το επιτελείο του, όπου εργαζόταν ως σύμβουλος. (Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Απρίλη του 22, του Άλμπιν Κούρτι του είχε παραθέσει άτυπο γεύμα εργασίας μεταξύ και των άλλων ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων).
Τον Ιούλη του 2014, η Κάρλα Ντελ Πόντε έκανε την παρακάτω δήλωση: «Κρίμα που δεν βρέθηκαν αποδείξεις» και εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον να εντοπιστούν αποδεικτικά στοιχεία.
Γιατί σύμφωνα με το πόρισμα της τριετούς έρευνας, μιας ειδικής ομάδας ερευνών της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) με επικεφαλής τον Αμερικανό Κλιντ Ουίλιαμσον, που βασίστηκε στις καταγγελίες του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, βρήκε ότι ναι μεν υπάρχουν ενδείξεις για μέλη του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» για εμπλοκή σε αφαίρεση ανθρώπινων οργάνων από Σέρβους αιχμαλώτους στη διάρκεια του πολέμου το 1998-1999 και στην πώληση τους, αλλά η πρακτική δεν ήταν διαδεδομένη και δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να διεξαχθεί δίκη.
Ωστόσο, βρήκε επαρκείς αποδείξεις για τη δίωξη πρώην ηγετών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» για ανάμειξη τους σε εθνική εκκαθάριση κατά Σέρβων και Ρομά στο Κόσοβο στη διάρκεια των συγκρούσεων.
Την παραίτηση του στις 5 Νοεμβρίου 2020 από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Κοσόβου ανακοίνωσε ο Χασίμ Θάτσι σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας ότι το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, που εκδικάζει εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και του απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.
Δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη και προσήλθε οικειοθελώς στην έδρα της ευρωπαϊκής αποστολής EULEX στην Πρίστινα και κρατείται έκτοτε στη Χάγη.
Δημοσίευμα της σερβικής politika αναφέρει ότι το Κόσοβο καταβάλλει περίπου 90.000 ευρώ τον μήνα στους δικηγόρους των πρώην ηγετών του UCK.
Επί δύο δεκαετίες, ο UCK κυριάρχησε στις εξελίξεις. Ήταν η παντοδύναμη εξουσία στο νεόκοπο κράτος του Κοσόβου και ο Θάτσι ο ισχυρός άνδρας, «Τζορτζ Ουάσιγκτον του Κοσόβου» τον είχε αποκαλέσει ο Τζο Μπαίντεν. Με πρώτον τον Θάτσι, πολέμαρχοι όπως οι Αγκίμ Τσέκου, Ράμους Χαραντινάι, Φατμίρ Λιμάι, Κάντρι Βέσελι κ.ά. αντικατέστησαν τις στρατιωτικές στολές με κουστούμια.
Αν και η αλβανική πλευρά δεν αναγνωρίζει τα εγκλήματα των Τσάμηδων κατά την διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής εντούτοις τον Ιούλιο του 2022 μετά από έντονες συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη μαραθώνια σύνοδο η Βουλή της Αλβανίας, πέρασε το εξής Ψήφισμα «Σχετικά με τους αβάσιμους ισχυρισμούς για παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο και την Αλβανία».
Το ψήφισμα που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας, το οποίο αντιτίθεται σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με καταγγελίες για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, σχολιάζεται ως καλή πρωτοβουλία και ως ενεργοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας.
«Η έκθεση του 2010, που συντάχθηκε από τον τότε Ελβετό γερουσιαστή, Ντικ Μάρτι, και εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ισχυρίζεται ότι οι ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου συμμετείχαν σε εμπορία οργάνων κατά την περίοδο 1998-99.
Αυτοί οι ισχυρισμοί διερευνήθηκαν από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ Κλιντ Ουίλιαμσον, ο οποίος τον Ιούλιο του 2014 ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα της ομάδας του δεν περιελάμβαναν στοιχεία για εμπορία οργάνων, αλλά για άλλα εγκλήματα πολέμου.
Αυτό, το 2015, οδήγησε στη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου του Κοσόβου για τη διερεύνηση εικαζόμενων εγκλημάτων από μέλη του UCK κατά εθνικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων, που φέρεται να διαπράχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 1998 και Δεκεμβρίου του έτους 2000.
Στο γνωστό Ειδικό Δικαστήριο τηςΧάγης, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εναντίον ορισμένων πρώην ηγετών του UCK, μεταξύ των οποίων οι: Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi και Jakup Krasniq.
Βρίσκονται υπό κράτηση στη Χάγη από τον Νοέμβριο του 2020.
Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αναφέρονται στο κατηγορητήριο εναντίον τους, αλλά η «εμπορία ανθρώπινων οργάνων» δεν αναγράφεται.»
Στο κείμενο του ψηφίσματος που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καλείται επίσης να επανεξετάσει το ψήφισμα 1782, με το οποίο ενέκρινε την έκθεση Marty, καθώς και «να επανεκτιμήσει τους ισχυρισμούς για παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων που έχουν σημειωθεί» κατά την τελευταία δεκαετία.
Ένας από τους τελευταίους που συνάντησε το 2018 τον Θάτσι, ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ που στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβάζουμε:
Επισκέψεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε πΓΔΜ και Κόσοβο (11-12.04.2018)
«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί στην Αχρίδα, όπου την Πέμπτη, 12 Απριλίου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov. Οι συζητήσεις θα αποτελέσουν συνέχεια των πρόσφατων συνομιλιών των δύο Υπουργών Εξωτερικών στην Βιέννη (30.3.2018).
Εν συνεχεία ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί την ίδια μέρα στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Hashim Thaci και τον Υπουργό Εξωτερικών, Behgjet Pacolli.»
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η Ελλάδα το Κόσοβο είχε διερευνήσει ο υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, με αντάλλαγμα να συμφωνήσει η Αλβανία στην οριοθέτηση ΑΟΖ, κάτι που δεν επετεύχθη, για να αντιληφθούμε την επιρροή της Αλβανίας στα πράγματα του Κοσόβου.
Τελευταία το Κόσοβο και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2022 συμφωνία για την κοινή αποστολή των δυνάμεών τους, ίσως σε ανταπόδοση της εκπαίδευσης που είχε λάβει ο UCK από τους Βρετανούς.
Με 77 ψήφους υπέρ, η Βουλή του Κοσόβου, ενέκρινε την αποστολή σώματος των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου (KSF) στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα νησιά Φώκλαντ, βρετανικές κτήσεις στον Νότιο Ατλαντικό, με αποστολή την «τήρηση της ειρήνης».
Η Πρίστινα έχει υπογράψει παρόμοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον και μάλιστα σώμα της KSF συμμετείχε στην πρώτη αποστολή στο εξωτερικό το 2021, οπότε ορισμένα μέλη της στάλθηκαν στο Κουβέιτ.
Ο Γερμανός ιστορικός Όσβαλντ Σπένγκλερ, το 1918, έκανε μία βαρύγδουπη δήλωση παρουσιάζονται το βιβλίο του «Η παρακμή της Δύσης», λέγοντας «Αυτό το βιβλίο θα επιχειρήσει για πρώτη φορά να προβλέψει την Ιστορία»!
Τι απέμεινε ωστόσο από τη σκέψη του Σπένγκλερ στον σύγχρονο κόσμο; Οι προαγγελίες του για το τέλος των ιδεολογιών· η θέση του ότι το δίκτυο της παγκόσμιας επικοινωνίας μπορεί να συντελέσει σε μια ισοπεδωτική ομογενοποίηση των πολιτισμών· οι προειδοποιήσεις του για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος· η αυστηρή κριτική του για τις οικονομικές ολιγαρχίες, και τέλος οι ζοφερές προβλέψεις του για αναπόφευκτη σύγκρουση των πολιτισμών και θρησκειών, πράγμα που το βιώνουμε ως ανθρωπότητα.
Πηγή: grpress.gr