Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφερθεί στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ειδικά στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Τυμπάκι, στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας εξαιτίας του λεπιδόπτερου Tuta absoluta. Με την ερώτηση του ζητούσε να ενημερωθεί γιατί οι Έλληνες παραγωγοί δεν έχουν λάβει κοινοτική συνδρομή βάσει της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής 2011/868/ΕΕ με την οποία εγκρίθηκε χορήγηση συνδρομής από την ΕΕ με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από σειρά χωρών της Ένωσης για την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα μεταξύ των οποίων και έντομα όπως η Tuta absoluta της τομάτας.
Στην απάντησή της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνει ότι στον κανονισμό νέων οργανισμών που αποφασίστηκε στις 27ης Μαΐου 2019 από τα κράτη-μέλη δεν συμπεριλήφθηκε η Tuta absoluta ως επιβλαβής οργανισμός και δεν μπορεί πλέον να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003792/2019 προς την Επιτροπή
Θέμα: Κοινοτική συνδρομή για την Tuta absoluta
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί, ειδικά στην Κρήτη, από τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας εξαιτίας του λεπιδόπτερου Tuta absoluta.
Με την εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής 2011/868/ΕΕ, εγκρίθηκε η χορήγηση κοινοτικής συνδρομής από την ΕΕ για το 2011 με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία για την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα. Μεταξύ των επιβλαβών οργανισμών περιλαμβάνονται και έντομα όπως το εν λόγω, η Tuta absoluta της τομάτας.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1 Γιατί δεν έχει λάβει η Ελλάδα κοινοτική συνδρομή για την Tuta absoluta βάσει του προαναφερθέντος θεσμικού πλαισίου;
2 Υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τη συνδρομή που έχουν λάβει τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα;
Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(7.2.2020)
Οι δυνατότητες συγχρηματοδότησης από την ΕΕ που παρέχονται στον φυτοϋγειονομικό τομέα[1] προβλέπονται αρχικά για ελεγχόμενους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας[2] ή για ορισμένους άλλους επιβλαβείς οργανισμούς που έχουν ληφθεί υπόψη. Αρχικά, μετά το πρώτο κρούσμα της Tuta absoluta στην επικράτεια της Ένωσης, διατέθηκαν κονδύλια της ΕΕ. Ωστόσο, κατέστη σαφές ότι δεν ήταν εφικτό να εκριζωθεί ο επιβλαβής οργανισμός ή να παρεμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωσή του στην επικράτεια της Ένωσης. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε, σε συμφωνία με τα κράτη μέλη, να μη ρυθμιστεί η Tuta absoluta ως επιβλαβής οργανισμός καραντίνας.
Ωστόσο, τα μέλη αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών μπορούν να εφαρμόζουν μέτρα και δράσεις πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων (π.χ. ασφάλιση συγκομιδής, αμοιβαία κεφάλαια, επενδύσεις κ.λπ.) στο πλαίσιο εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Τα εν λόγω μέτρα και δράσεις επωφελούνται από συγχρηματοδότηση της ΕΕ που αντιστοιχεί στο 50 % των επιχειρησιακών ταμείων των οργανώσεων παραγωγών.
Στον ιστότοπο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων,[3] θα βρείτε επισκόπηση των κονδυλίων της ΕΕ που διατίθενται για την υγεία των φυτών, τόσο για προγράμματα επισκοπήσεων όσο και για επείγοντα μέτρα.