Της Θεοδώρας Κουτεντάκη*
Η στυγερή δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι το τελευταίο αποκορύφωμα τυφλής βίας στους κόλπους των νέων. Δεν είναι παρά λίγες μέρες που συγκλονιστήκαμε από τον πυροβολισμό του 29χρονου Νίκου στη Μεσαρά. Μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαμε την ανταλλαγή πυροβολισμών από νεαρούς στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, η οποία διέφυγε της δημοσιότητας.
Η αδιανόητη οπαδική βία δεν είναι παρά μορφή αναπαραγωγής της κοινωνικής επιθετικότητας, η οποία εμφανίζεται σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και δυστυχώς επηρεάζουν περισσότερο τους νέους. Φαινόμενα βίας όπου κι αν κοιτάξει κανείς, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, στο γήπεδο. Η επιθετικότητα ως συμπεριφορά εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, ξεκινά από φωνές και υβρεολόγιο, συνεχίζει ως βία, σωματική (χειροδικία) ή ψυχολογική (εκφοβισμός), και ενίοτε παίρνει εγκληματικές διαστάσεις.
Η βία και η επιθετικότητα αναβλύζουν από δομικές στρεβλώσεις της κοινωνίας. Η υποτίμηση των ανθρωπιστικών αξιών στο βωμό του εγωισμού και της πλεονεξίας, η πνευματική ακαμψία που εκδηλώνεται ως φανατισμός κάθε λογής, οι κοινωνικές ανισότητες, είναι όλα παιδιά μιας κοινωνίας που ομνύει στον ανταγωνισμό και την τυφλή αντιπαράθεση. Τραγικά περιστατικά όπως αυτά των τελευταίων ημερών είναι καμπάνες για να διακόψουν τον κοινωνικό λήθαργο, για να μας αφυπνήσουν.
Ένα τόσο σύνθετο και δυσεπίλυτο κοινωνικό πρόβλημα όπως η βία, χρήζει αντιμετώπισης σε δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι η καταστολή των βιαιοτήτων, που απαιτεί γενναίες αποφάσεις σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, αναφορικά με τις ποινές, την αστυνόμευση και τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης. Η άλλη διάσταση, πιο μακροπρόθεσμη αλλά και πιο αποτελεσματική, είναι η πρόληψη των επιθετικών συμπεριφορών.
Πρέπει, ως κράτος και ως κοινωνία, όπως μπορεί ο καθένας μας, να εργαστούμε για την προληπτική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης. Πώς; Επενδύοντας σε μια πιο αποτελεσματική Παιδεία, που δε στοχεύει στη στείρα γνώση, αλλά στην πνευματική καλλιέργεια. Προάγοντας μια πιο συνεκτική Κοινωνία, που αγκαλιάζει τους πιο ευάλωτους και δεν τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση. Εγκαθιδρύοντας μια πιο αποτελεσματική Πολιτεία, που δεν αρκείται στην καταστολή των φαινομένων βίας, αλλά εστιάζει στην πρόληψή τους με ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στις κατευθύνσεις αυτές, όπως με εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω των σχολείων, εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για νέους και γονείς, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης παραβατικών νέων, εθελοντικές δράσεις ενίσχυσης ευάλωτων ομάδων. Το αντίδοτο στην κοινωνική βία είναι η χαρά της ζωής, η δίψα για δημιουργία, η θέληση για συνεργασία, η αποδοχή της διαφορετικότητας, με σεβασμό στον άνθρωπο.
Οφείλουμε να δράσουμε έγκαιρα, προτού η επιθετικότητα γίνει έγκλημα. Έχουμε χρέος ως κοινωνία να προστατέψουμε τους νέους μας από τον εμφύλιο σκοτωμό. Ας κοιτάξουμε ο καθένας τις αξίες μας, προτάσσοντας την κοινή μας επιδίωξη για μια κοινωνία ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ.
Για εμάς και τα παιδιά μας.
*Η κ. Θεοδώρα Κουτεντάκη είναι δικηγόρος, νομική σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group και ιδρύτρια του δικηγορικού γραφείου Investlaw, Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Ηρακλείου.