Για πρώτη φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταβληθεί ενίσχυση ανά κεφάλη ζώου στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ζωοτροφών.
Να θυμίσουμε ότι όπως είχε αναφέρει σε σχετικά άρθρα του ο ΑγροΤύπος, ενίσχυση ανά κεφαλή ζώου για την αγορά ζωοτροφών είχε χορηγήσει η ισπανική κυβέρνηση και μάλιστα σε δύο πακέτα πληρωμών προς όλους τους κλάδους.
Βέβαια ο υπουργός ΑΑΤ πρόσθεσε ότι το αν θα καταβληθεί η ενίχυση ανά ζώο στους κτηνοτρόφους θα εξαρτηθεί και από την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το θέμα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανοικτή επικοινωνία με τους υπουργούς του για το πρόβλημα του υψηλού κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία λόγω των τιμών στις ζωοτροφές. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά και την μεταποίηση, καθώς και όλο τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, που κινδυνεύει να μείνει χωρίς πρώτη ύλη.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Τάκης Πεβερέτος, τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από το ΥπΑΑΤ να καταβληθούν ενισχύσεις ανά κεφαλή ζώου για την κάλυψη του κόστους αγοράς ζωοτροφών. Το ίδιο έκανε και η ισπανική κυβέρνηση. Η κατάσταση στον κλάδο είναι απογοητευτική. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι προχωρούν σε σφαγή των ζώων τους για να μπορέσουν να μειώσουν τα έξοδα.
Η πρότασή μας προς το ΥπΑΑΤ ήταν να επιδοτηθεί:
- 200 ευρώ η θηλυκή αγελάδα που κάνει γέννα (προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ)
- 20 ευρώ το αιγοπρόβατο που έχει παράγει 3,5 τόνους γάλακτος το έτος – για τα νησιά και Κρήτη 2 τόνους (προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ)
- 70 ευρώ την χοιρομητέρα (προϋπολογισμός 4 εκατ. ευρώ).
Ήδη το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι έχει χορηγήσει 40 εκατ. ευρώ και πρόσφατα ανακοίνωσε ακόμη 10 εκατ. ευρώ. Ζητάμε να καταβληθούν ακόμη 150 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Από το 2008 και μετά η κτηνοτροφία στην χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τα δάνεια που πάρθηκαν στο παρελθόν αποτελούν θηλιά για τους παραγωγούς και ζητάμε άμεσα η κυβέρνηση να νομοθετήσει το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας. Επίσης να δώσει λύση στην έλλειψη εργατών στην κτηνοτροφία (τσοπάνηδες)».
Πηγή: agrotypos.gr