Και ενώ η συλλογή στα αγουρόλαδα έχει ξεκινήσει στη βόρεια Κρήτη, ανησυχία υπάρχει για την ποιότητα (και την ποσότητα) του λαδιού που θα βγει, καθώς θερίζουν τις ελιές δάκος και γλοιοσπόριο.
– Τα πρώτα αλέσματα έδειξαν ότι ο δάκος και το γλοιοσπόριο δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη βόρεια Κρήτη, μας είπε ο κ. Νίκος Ζαχαριουδάκης, τεχνολόγος Γεωπόνος και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας που ασχολείται με τα αγγουρέλεα. Στη Μεσαρά και ειδικά στον κάμπο τα πράγματα είναι προς το παρών καλύτερα, αλλά και εδώ, λόγω των αυξημένων υγρασιών παρατηρούμε το δάκο και το γλοιοσπόριο να έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους. Οι πρώτες ενδείξεις για το λάδι που έχει παραχθεί, δείχνουν ότι αλλάζει η γεύση του λαδιού, λόγω του δάκου και το γλοιοσπόριου και είναι ορατός ο κίνδυνος να ζήσουμε ξανά μια χρονιά, όπως το 2019…
Να σημειώσουμε ότι στην Ανατολική Μεσαρά, τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς ο δάκος έχει προσβάλει τον καρπό της ελιάς και η παραγωγοί αγωνιούν για το τι θα γίνει φέτος…
Γλοιοσπόριο
Το Γλοιοσπόριο ή Παστέλλα είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση).
Η ασθένεια παρουσιάσει δύο κύριες περιόδους έξαρσης:
- Αρχικά την άνοιξη, όπου και η μόλυνση εγκαθίσταται στην καλλιέργεια, ειδικά κατά την ανθοφορία.
- Και μετά είναι περίπου στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ο καρπός αρχίσει να ωριμάζει.
Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με κακό αερισμό ελαιώνες, σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη, σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, όταν επικρατούν θερμοκρασίες 10 – 25 οC
Εάν ο μύκητας έχει ήδη εγκλωβιστεί μέσα στον καρπό τότε χρειάζετε μόνο να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο για να αρχίσει άμεσα να πολλαπλασιάζετε και με αυτόν τον τρόπο να καταστρέφει τον καρπό.
Όταν λοιπόν πληγωθεί ο καρπός πχ. από νύγματα του δάκου του πυρηνοτρήτη, του ρυγχίτη η ακόμα και από δυνατά χτυπήματα του αέρα τότε εισέρχεται το οξυγόνο μέσα στον καρπό και ξεκινά η σήψη αυτού.
Σημειώνεται πως τα τελευταία έτη η ασθένεια παρουσιάζει σημαντική επέκταση σε πολλές περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν παλιότερα πρόβλημα και προκαλεί σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, σημαντική μέχρι και ολική απώλεια της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.
Οδηγίες για να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο
- Οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα αρχικά κατά την περίοδο της ανθίσεις είναι πολύ αποτελεσματικοί καθώς απολυμάνουν το δένδρο σε πολύ μεγάλο βαθμό και με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπουν στον μύκητα να πολλαπλασιαστεί και να προσβάλει το άνθος και τον καρπό της ελιάς από το αρχικό στάδιο.
Και το φθινόπωρο μπορεί κάποιος να προβεί σε παρόμοιους ψεκασμούς όμως αυτό θα έχει σαν συνέπεια ότι θα δυσκολέψει το μάζεμα του καρπού αφού θα τον δυναμώσει και δεν θα πέφτει εύκολα. - Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα σκεύασμα είτε βιολογικό είτε συμβατικό που να εξουδετερώνει καθολικά τον μύκητα και οι όψιμοι ψεκασμοί με μυκητοκτόνα, περνούν στο ελαιόλαδο και επιβαρύνουν και την υγεία μας αλλά και την τσέπη μας αφού θα υποβαθμιστεί το λάδι λόγο των μυκητοκτόνων δραστικών που θα βρεθούν κατά της αναλύσεις.
- Η γρήγορη συγκομιδή είναι επίσης μια αποτελεσματική λύση αφού εάν ο καρπός μαζευτεί πριν περάσει από το κιτρίνισμα στο μαύρισμα, και πριν προσβληθεί από τον δάκο η άλλους παράγοντες που προαναφέρονται, δεν θα επιτρέψει στον μύκητα να εκδηλωθεί και η ποιότητα και η ποσότητα του ελαιολάδου θα είναι ικανοποιητική.
Φωτογραφίες από την Ανατολική Μεσαρά (περιοχή Χάρακα) – Βαγγέλης Κρουσταλάκης, τον οποίο και ευχαριστούμε…