Μπορεί να αναμένονται ακόμα πέντε μήνες περίπου για τον αλωνισμό των χωραφιών, ωστόσο το αίνιγμα του σιταριού και των τιμών του έχει τεθεί ήδη από τώρα.
Στο υψηλό κόστος παραγωγής λόγω της ραγδαίας ανόδου του πετρελαίου κίνησης και των λιπασμάτων, έρχεται να προστεθεί και το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία που μαζί με τη Ρωσία αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες σιτοπαραγωγούς χώρες παγκοσμίως.
Δεδομένο είναι βέβαια το γεγονός ότι οποιεσδήποτε αλλαγές τιμών στα τρόφιμα που έχουν ως βάση τους το σιτάρι θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές στα μέσα του προσεχούς φθινοπώρου, όταν και θα χρησιμοποιηθεί το σιτάρι της νέας εσοδείας.
Ο χάρτης του σιταριού στην Ελλάδα
Αναφορικά με την παραγωγή σιταριού στη χώρα, το σκληρό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στα ζυμαρικά, κυριαρχεί έναντι του μαλακού.
Σύμφωνα με την ετήσια γεωργική στατιστική έρευνα του 2019 στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με σιτάρι σκληρό, υπήρξε μείωση κατά 11,6% το 2019 σε σχέση με το 2018.
Ειδικότερα, το 2018 και το 2019 καλλιεργήθηκαν 3.123,1 και 2.761,6 χιλ. στρέμματα αντίστοιχα.
Όσον αφορά το μαλακό σιτάρι (αρτοποιία) τα 1.162,5 χιλ στρέμματα του 2018, έπεσαν στα 1.032,3 στρέμματα το 2019 (-11,2%).
Σε κριθάρι και καλαμπόκι (αραβόσιτο) οι μεταβολές ήταν ανεπαίσθητες +0,6% και -1% αντίστοιχα.
Το 2020 βέβαια έφερε αλλαγές λόγω της έλευσης της πανδημίας και υπήρξε αύξηση των καλλιεργειών σίτου, που μέσα στο 2021 υπολογίζεται περίπου στο 10%.
Οι τιμές
Οι εκτιμήσεις, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, κάνουν λόγο για υψηλή τιμή στο εγχώριο σκληρό σιτάρι, που θα φτάσει τιμή βάσης τα 40 λεπτά το κιλό και λογικά θα πάει και υψηλότερα.
Την ίδια ώρα στα μαλακά σιτάρια και το κριθάρι (έως και 0,32 ευρώ/κιλό) αναμένεται ραγδαία άνοδος της τιμής, ωστόσο υπάρχει ερωτηματικό για το τι θα γίνει με τις εισαγωγές στις οποίες στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό ως χώρα.
Το σημαντικό ποσοστό εισαγωγών από Ουκρανία και Ρωσία δεν γνωρίζει κανείς πώς θα καλυφθεί αν και εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι δεν θα εισαχθεί ρωσικό σιτάρι λόγω κυρώσεων και δεν θα δούμε καθόλου ουκρανικό λόγω της εμπόλεμης ζώνης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Όπως άλλωστε είχε αναφέρει στη Voria.gr η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης Έλσα Κουκουμέρια, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι αλεύρι θα έχουμε την επόμενη χρονιά, αφού αυτή τη στιγμή γίνεται χρήση περσινού αλευριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαγωγική δύναμη του Καναδά δείχνει τάσεις μείωσης, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στις αλευροβιομηχανίες που θα αναζητήσουν σιτάρι από το εξωτερικό, εφόσον εξαντλήσουν τις προμήθειες του εγχώριου.
Όπως λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιχήτας, «αναμένεται μια καλή καλλιεργητικά χρονιά, με υψηλό όμως κόστος παραγωγής, που μειώνει το ποσοστό κέρδους για τους παραγωγούς».
Πηγή: voria.gr