Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τέσσερις οδηγίες για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου

09/11/2022
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Σπάει το φράγμα των 5 ευρώ για τα φρέσκα ελαιόλαδα! Μεγάλο ενδιαφέρον Ιταλών
0
SHARES
Share on Facebook

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης υπενθυμίζει ότι για να είναι το ΘιακοΚεφαλονίτικο ελαιόλαδο πράγματι πολύτιμο και να έχει ευεργετικές επιδράσεις πρέπει να είναι και καλής ποιότητος με τα εξής χαρακτηριστικά : Να είναι καθαρό από ξένες ύλες, να έχει το φυσικό του χρώμα, ευχάριστη γεύση και άρωμα και να είναι μικρής οξύτητας.

Από τον ντόπιο Παραγωγό εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος το ελαιόλαδο που παράγεται να είναι καλής ποιότητος, πράγμα που εξυπηρετεί και το συμφέρον του, γιατί πιάνει πολύ μεγαλύτερες τιμές.

Να τι πρέπει να κάνει :
1) Να μαζεύει τους υγιείς και στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας (μελανόιώδες χρώμα) καρπούς από τα δένδρα (με ραβδισμό ή σκάλες) και όχι από το έδαφος, όποτε πέσουν και αφού σαπίσουν πάνω στο χώμα, μέσα στα χορτάρια και την υγρασία. Καρποί υπερώριμοι υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.

2) Να μην αφήνει τον ελαιόκαρπο μέρες σε σωρούς, αλλά αμέσως μετά την συλλογή, να τον πηγαίνει στο ελαιοτριβείο να εκθλιβεί. Κατά την συγκομιδή να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του ελαιόκαρπου.

3) Να χρησιμοποιεί καθαρά και στεγνά μέσα συλλογής του ελαιόκαρπου (δίχτυα, σακιά υφασμάτινα, διάτρητα πλαστικά τελάρα) και η αποθήκευση του πριν την ελαιοποίηση να γίνεται σε χώρο δροσερό και καλά αεριζόμενο.

4) Η αποθήκευση του λαδιού να γίνεται σε καθαρό χώρο, σε κατάλληλα δοχεία (που πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής των τροφίμων, αδιαφανή, αεροστεγή – κλειστά και γεμάτα για να περιορισθεί η οξείδωση), σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο ή σε πηγές θερμότητας και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης για την αποφυγή επιμόλυνσης από βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, χημικά και άλλες πτητικές ουσίες. Μετά από 1-2 μήνες το ελαιόλαδο να μεταγγίζεται για την αφαίρεση της «μούργας».

Κεφαλλονίτες και Θιακοί Ελαιοπαραγωγοί,
Μπορείτε να φροντίσετε το λάδι που παράγετε να είναι εξαιρετικής ποιότητος. Τότε μόνο θα αποτελεί τροφή πολύτιμη και υγιεινή και θα σας δώσει εισόδημα σημαντικά μεγαλύτερο.

Πηγή: kefaloniapress.gr

Previous Post

Από τι πέθαιναν κυρίως οι αρχαίοι Έλληνες και ποιο ήταν το προσδόκιμο ζωής

Next Post

Αγρότισσα σαρώνει στο TikTok με τις συνταγές της

Next Post
Αγρότισσα σαρώνει στο TikTok με τις συνταγές της

Αγρότισσα σαρώνει στο TikTok με τις συνταγές της

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ