Σε τραγωδία εξελίχθηκε η εξαφάνιση της Δημήτρη Καλογιάννη, γνωστής και ως «Δήμητρα της Λέσβου».
Από την τροχαία ανακοινωθηκε σήμερα στη δικηγόρο της οικογένειας και το Silver Alert ότι ταυτοποιήθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ωστόσο, οι υπηρεσίες αρνούνται σθεναρά να δώσουν πρόσβαση στην οικογένεια για εξέταση DNA, πράγμα που εγείρει πολλά ερωτήματα.
Η Δημήτρη, όπως αναφέρθηκε, έπεσε θύμα τροχαίου (την άφησαν αιμόφυρτη στην άσφαλτο) πριν δύο μήνες, λίγες ημέρες αφότου έφυγε από το Δρομοκαϊτειο. Η σορός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο στις 9/4 και παρέμεινε εκεί έως τις 18/05, οπότε και μεταφέρθηκε στον ιατροδικαστή. Λόγω της κακής κατάστασης των ψυγείων, η σορός ήταν αλλοιωμένη.
Ωστόσο, η καθυστέρηση της αναγγελίας της εξαφάνισης, σε συνδυασμό με την απόλυτη άρνηση των Αρχών να παραχωρήσουν πληροφορίες και εξέταση DNA στις κοινωνικές υπηρεσίες και την οικογένεια, εγείρει πολύ σημαντικά ερωτήματα.
Ευθύνες της ΓΑΔΑ
Παρόλο που η εξαφάνιση της Δημήτρη δηλώθηκε και από το Δρομοκαΐτειο και από την οικογένεια, η ΓΑΔΑ αρνήθηκε να δώσει το «πράσινο φως», ώστε να μπορέσει να βγει silver alert, αφού την χαρακτήριζε δραπέτη.
Με παρέμβαση της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών, η ανακοίνωση βγήκε ενάμιση μήνα μετά το θάνατό της. Έως τότε, το πτώμα είχε καταγραφεί ως «αγνώστων στοιχείων».
Μόλις άνοιξε η υπόθεση της εξαφάνισης κι επομένως άνοιξαν και τα ψυγεία των «αγνώστων στοιχείων» νεκρών, η σορός που μεταφέρθηκε στον ιατροδικαστή στις 18/05 ταυτοποιήθηκε ως η Δημήτρη, ενώ η πληροφορία πως βρέθηκε η σορός της, ανακοινώθηκε στις 31/05, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της εξαφάνισης και αργότερα από την ημερομηνία που παραδόθηκε η σορός στον ιατροδικαστή.
Τόσο η ΓΑΔΑ, όσο και το εγκληματολογικό όλο αυτό το διάστημα δεν απαντούσαν σε απολύτως κανένα ερώτημα των κοινωνικών υπηρεσιών.
Στοιχεία που δεν… κολλάνε
Η ταφή της σορού έγινε από το Τζάνειο νοσοκομείο μετά το ιατροδικαστικό. Η Δημήτρη αναγνωρίστηκε μεν από τον αδερφό της, αλλά μόνο μέσω φωτογραφιών.
Η σορός που ταυτοποιήθηκε, παραδόθηκε στο ιατροδικαστικό μέρες πριν την εξαφάνιση και ενώ είναι παγειωμένη πρακτική ότι σε κάθε περίπτωση κρατούν δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες και dna, τώρα, παρά την παρέμβαση της δικηγόρου, αρνούνται να προχωρήσουν σε εξέταση του δείγματος σε συνεργασία με την οικογένεια.
Πρόκειται για μία φωτογραφική αναγνώριση, μία εξακρίβωση μέσω δακτυλικού αποτυπώματος και μία σορό η οποία έχει ήδη ταφεί.
Η δε τροχαία Καλλιθέας, «καλοπιάνοντας» την οικογένεια, πρότεινε να αναλάβει τα έξοδα της κηδείας και της εκταφής-μεταφοράς στην Λέσβο.
Δύο μήνες στο ψυγείο και η μεγάλη έρευνα
Η Δημήτρη, η οποία από τη χρόνια κακοποίησή της λόγω της ταυτότητας φύλου της είχε αναπτύξει σοβαρές ψυχικές βλάβες, διέφυγε από τον ακούσιο εγκλεισμό της τον Απρίλιο και σκοτώθηκε στην άσφαλτο μόλις λίγες ημέρες αργότερα.
Όταν πλέον στα τέλη Μαΐου ανακοινώθηκε η εξαφάνιση, ξεκίνησε μία πολύ μεγάλη έρευνα με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων, οι οποίοι διερευνούσαν κάθε σοβαρή μαρτυρία σε Αττική και Εύβοια, συχνά και στις δύο περιοχές την ίδια ημέρα.
Φυσικά, υπήρξαν πολλές αποπροσανατολιστικές μαρτυρίες (όπως ότι η Δημήτρη έχει βρεθεί ή είναι ήδη πίσω στο Δρομοκαΐτειο και μάλιστα δεμένη!), που δυσκόλεψαν σημαντικά το έργο των κοινωνικών υπηρεσιών και των εθελοντών.
Το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα ήταν ήδη νεκρή, καθιστά απολύτως μακάβρια την ιστορία της εξαφάνισης.
Το επόμενο διάστημα το Silver Alert σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά των υπευθύνων αυτής της τραγωδίας. Θα πρόκειται για μία σημαντική υπόθεση υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Πηγή: in.gr