υλικά
για τη ζύμη αμυγδάλου:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο φρέσκο
70 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
1 αβγό
ελάχιστο αλάτι
για τη γέμιση:
3 μήλα σκληρά
2 αχλάδια
200ml κρέμα γάλακτος πλήρης
150 γρ. σκόνη αμυγδάλου
3 αβγά
100 γρ. ζάχαρη άχνη
3/4 φλ.τσ. φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα του δάσους (φραμπουάζ ή φραγκοστάφυλο)*
παρασκευή
Αυτή τη ζύμη μπορούμε να την κάνουμε και στο μίξερ. Βάζουμε στον κάδο το βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και χτυπάμε να ενσωματωθεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αβγό, πάλι σε χαμηλή ταχύτητα. Σταματάμε, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για λίγο (αν χτυπηθεί πολύ θα “σπάει” μετά η ζύμη), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την πατάμε να πλατύνει και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 20′-30′. Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε το καθένα στα τέσσερα και αφαιρούμε σπόρους και μεμβράνες. Καθαρίζουμε και τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια. Ρίχνουμε (αμέσως μετά το κόψιμο) χυμό λεμονιού σε όλα για να μη μαυρίσουν. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες πιέζοντας στα τοιχώματα. Την τρυπάμε με πιρούνι και στρώνουμε μέσα χαρτί ψησίματος που γεμίζουμε με τα ειδικά βαρίδια (ή όσπρια) που θα εμποδίσουν τη ζύμη να σηκωθεί. Την ψήνουμε για 5′-6′. Αφαιρούμε το χαρτί. Χτυπάμε σε μπολ την κρέμα γάλακτος με τα αβγά, τη σκόνη αμυγδάλου, τη ζάχαρη να γίνουν ένα μείγμα. Στρώνουμε στον πάτο της τάρτας τα αχλάδια σε σχήμα αστεριού και ρίχνουμε από πάνω τα μήλα. Αδειάζουμε επάνω το μείγμα της κρέμας και σκορπίζουμε τα φρούτα του δάσους, εφόσον χρησιμοποιήσουμε. Ψήνουμε την τάρτα 35′-40′. Όταν βγει, την πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
* τα φρούτα του δάσους θα προσθέσουν την υπόξινη γεύση και το χρώμα τους. Μπορείτε να τα παραλείψετε.
Πηγή: athinorama.gr