Τραγανή βάση και πλούσια γέμιση για να τελειώσετε με τον πιο γλυκό τρόπο το γεύμα σας. Ιδανική επιλογή και για τον απογευματινό καφέ με φίλους. Εκτός από ρούμι ή μπράντι μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα και με εκχύλισμα βανίλιας.
Υλικά για 8 άτομα
Κρούστα:
1 φλ. ασπρισμένα και ελαφρά καβουρδισμένα φουντούκια, χοντροκομμένα
3½ φλ. αλεσμένα μπισκότα Digestive
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι ψιλό ξύσμα λεμονιού (ή λάιμ)
250 γρ. (1 φλ.) λιωμένο φυτικό βούτυρο (μαργαρίνη)
ελάχιστο λάδι για άλειμμα
Γέμιση:
3 κρόκοι από μεγάλα αβγά
1½ φλ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (ή λάιμ)
3½ φλ. συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
1 κουταλιά ρούμι ή μπράντι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κρούστα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150°C και λαδώνετε ελαφρά μια φόρμα με στεφάνι, διαμέτρου 25-26 εκ. περίπου (χρησιμοποιήστε για λάδωμα ένα κομμάτι απορροφητικό χαρτί από ρολό κουζίνας βουτηγμένο σε λίγο λάδι για να απορροφά το περίσσευμα).
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το βούτυρο με τα αλεσμένα μπισκότα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα φουντούκια, μέχρι να σμίξει το μίγμα και το πιέζετε με τις παλάμες σας να καλύψει τον πάτο και τα πλευρά της φόρμας, σε μια παχιά, ομοιόμορφη στρώση (½ -1 εκ. περίπου).
Γέμιση: Χτυπάτε με το σύρμα τους κρόκους, το χυμό των λάιμ, το ζαχαρούχο γάλα και το μπράντι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το αδειάζετε στη φόρμα και ψήνετε την τάρτα για 30-35 λεπτά, μέχρι που η κρούστα να ροδίσει ελαφρά και να πήξει (σχεδόν, όχι εντελώς) η γέμιση. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει. Ύστερα, τη βάζετε στο ψυγείο για ένα βράδυ για να πήξει εντελώς.
Πηγή: xrysessyntages.com