Υλικά για 6 μεγάλα κομμάτια
1 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά,
1/2 κ.γ. αλάτι,
2 κ.σ. σησαμέλαιο,
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα,
1 φλιτζ. χλιαρό νερό.
Για τη γέμιση:
1/3 φλιτζ. ζάχαρη,
1 φλιτζ. ταχίνι,
1/2 κ.γ. σησαμέλαιο,
1 κ.γ. γαρίφαλο,
1 κ.γ. κανέλα,
λίγα καρύδια ή σταφίδες (προαιρετικά),
ζάχαρη,
κανέλα ή και σουσάμι (για το γαρνίρισμα).
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160° C και στρώνετε σε ένα μεγάλο ταψί λαδόχαρτο.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση ταχίνι ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τη μαγιά, τη σόδα (αφού τα έχετε προηγουμένως κοσκινίσει), το λάδι και ζυμώνετε καλά με τα χέρια για 2′ περίπου. Προσθέτετε σιγά σιγά το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα για 10′ ακόμη. - Χωρίζετε τη ζύμη σε έξι κομμάτια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε 6 παραλληλόγραμμα φύλλα. Βάζετε στο κέντρο του καθενός μια γερή δόση από τη γέμιση και την απλώνετε από τη μία άκρη έως την άλλη.
5. Τυλίγετε τα κομμάτια σε ρολό, κλείνετε καλά τις άκρες και έπειτα στρίβετε την ταχινόπιτα έτσι ώστε να αποκτήσει σχήμα σαλιγκαριού. Εναλλακτικά μπορείτε να γεμίσετε τη ζύμη σας, όπως θα κάνατε εάν φτιάχνατε κλασικά τυροπιτάκια ή γεμιστές σφολιάτες (ανάλογα με την προτίμησή σας). - Τοποθετείτε τα γλυκά στο ταψί, τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 15′, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε για 20′ μέχρι να ροδίσουν.
Πηγή: elle.gr