Μια παχύρρευστη κρέμα είναι το ταχίνι, που γίνεται από την άλεση ωμού ή καβουρδισμένου σησαμιού (tahana στα Αραβικά σημαίνει «αλέθω»). Η ποιότητα και η γεύση του εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα της πρώτης ύλης, δηλαδή από την ποικιλία του σπόρου και την προέλευσή του. Ο ντόπιος σπόρος, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, αλλά και στην Τουρκία, ονομάζεται μαύρο σουσάμι και δεν πρέπει να συγχέεται με το «μαυροκούκι», που είναι άλλο φυτό. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι μαύρο, αλλά έχει σκούρο, κοκκινο-καφέ χρώμα.
Ο Νίκος Γαβρίλης, παραγωγός του υπέροχου χαλβά Δραπετσώνας, λέει ότι ήταν ανώτερης ποιότητας και «ψωμωμένο σαν φακή». Και ο Χαρίλαος Λαζαρόπουλος από το ομώνυμο ξηροκαρπάδικο της Θεσσαλονίκης, που ακόμα αγοράζει κόκκινο σουσάμι από τους ελάχιστους εναπομείναντες μικρούς παραγωγούς, μας είπε ότι οι πελάτισσες που γνωρίζουν αγοράζουν το κόκκινο. «Όταν το καβουρδίσεις, μυρίζει ολόκληρη η γειτονιά».
Φωτογραφία: SHUTTESTOCK
Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr
Πηγή: kathimerini.gr