Την Τετάρτη 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακού συμβούλου Κρήτης με τον πρόεδρο Συλλόγου Αλιέων Κόκκινου Πύργου, Δήμο Πετειναράκη, στο λιμάνι του Κόκκινου Πύργου. Πραγματοποιήθηκε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μανώλη Μαντζαράκη, πρόεδρο αλιέων Ν. Ηρακλείου.
Στις συζητήσεις αναδείχτηκαν χρόνια και οξυμένα προβλήματα στον κλάδο της αλιείας, ως αποτέλεσμα της κοινής αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία τσαλαπατά τους μικρούς ψαράδες, προς όφελος των μεγάλων αλιευτικών στόλων και των επιχειρηματιών υδατοκαλλιεργητών, οι οποίοι – συν τοις άλλοις – δεσμεύουν τεράστιο θαλάσσιο χώρο, τον ιδιωτικοποιούν υπέρ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα, καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον και περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα αλιευτικά πεδία διώχνοντας τους ψαράδες από τον φυσικό τους χώρο, ενώ δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην όποια τουριστική και οικιστική ανάπτυξη.
Δείγμα της εχθρικής αντιαλιευτικής πολιτικής είναι τόσο οι αυστηρές και δυσβάστακτες προϋποθέσεις που έχουν επιβληθεί για την απόκτηση της πολυπόθητης άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος (υψηλό κόστος, παράβολα, γραφειοκρατία, κλπ.), όσο και η προϋπόθεση, για να θεωρηθεί κάποιος ως κατά κύριο επάγγελμα ψαράς, να έχει εισόδημα από την αλιεία άνω των 12.000 ευρώ. Πρόκειται για προϋποθέσεις οι οποίες επιβλήθηκαν με κύριο στόχο τον βίαιο εκτοπισμό της συντριπτική πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων ψαράδων από το επάγγελμα, όπως ακριβώς γίνεται και με τους αγροτοκτηνοτρόφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Κόκκινου Πύργου, στην οποία από 25 έχουν απομείνει μόνο 5 ψαράδες.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, λόγω του covid-19, τα προβλήματα των μικρών ψαράδων οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω περιορισμού της ζήτησης και της μη διοχέτευσης των ιχθυωδών προϊόντων στην αγορά.
Η κυβέρνηση, αντί να αναγνωρίσει την ολική καταστροφή που έχουν υποστεί οι μικροί ψαράδες, το ίδιο και οι αλιεργάτες που δούλευαν είτε με μερτικό είτε με μισθό και βρέθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά και να τους εντάξει στις υπάρχουσες ρυθμίσεις, τους γυρίζει την πλάτη. Η κυβέρνηση όμως δεν ξέχασε να εντάξει από την πρώτη στιγμή τις μεγάλες επιχειρήσεις της ιχθυοκαλλιέργειας στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, να ενισχύσει βιομήχανους, κλινικάρχες, μιντιάρχες, και μεγαλέμπορους με δισεκατομμύρια ευρώ (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ).
Απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί αλιείς, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, με θέμα: «Να συμπεριληφθούν στα άμεσα μέτρα στήριξης, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, το σύνολο των βιοπαλαιστών αλιέων», ζητώντας :
• Την ένταξη των μικρών ψαράδων που έχουν αποκλειστεί από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις τους αλιείς
• Τη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους βιοπαλαιστές αλιείς με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ περιλαμβάνοντας μέτρα όπως:
– Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος τουλάχιστο 750 ευρώ για την επιβίωσή τους με κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών τους για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση,
– Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος,
– Αναστολή δόσεων στα ρυθμισμένα δάνεια και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου με διαγραφή των τόκων στα κόκκινα δάνεια
– Αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ρεύματος κλπ.