Τα πορτρέτα πενήντα σημαντικών γυναικών που προσέφεραν πολλά στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή, παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. 50 ΑΤΡΟΜΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων της γραφίστριας και συγγραφέως Ρέιτσελ Ιγκνοτόφσκι με υπέροχη -σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έκδοσης- εικονογράφηση, με πρωτότυπες εικόνες στο οποίο ο αναγνώστης θα βρει επίσης πληροφορίες γύρω από συναφή θέματα, όπως τα όργανα ενός εργαστηρίου και τα ποσοστά των γυναικών που εργάζονται σήμερα, στους κλάδους STEM, ενώ συμπληρώνεται με ένα εικονογραφημένο γλωσσάρι επιστημονικών όρων.
Στις γυναίκες-πρωτοπόρους που παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου, περιλαμβάνονται γνωστές προσωπικότητες της επιστήμης, όπως η πρωτευοντολόγος Τζέιν Γκούντολ, καθώς και λιγότερο γνωστές μορφές όπως η Κάθριν Τζόνσον, η Αφροαμερικανίδα φυσικός και μαθηματικός που υπολόγισε την τροχιά του διαστημοπλοίου Απόλλων 11 το οποίο έφτασε στη Σελήνη το 1969.
Τα θαυμαστά επιτεύγματα όλων αυτών των θαρραλέων γυναικών, που ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις που αντιμετώπισαν από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αποτελούν μια πολύτιμη πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές γυναικών μηχανικών, βιολόγων, μαθηματικών, γιατρών, αστροναυτών και φυσικών. Στόχος της Ρέιτσελ Ιγκνοτόφσκι που σπούδασε στο γραφιστικό τμήμα της Σχολής Τεχνών Τάιλερ το 2011 είναι το βιβλίο της να ωθήσει πολλά κορίτσια και γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Η ίδια έχει το πάθος να παίρνει δύσκολες πληροφορίες και να τις κάνει διασκεδαστικές και προσιτές σε όλους, καθώς και να δημιουργεί εκπαιδευτικά έργα τέχνης. Σύμφωνα με τα βιογραφικά της στοιχεία «εμπνέεται από την ιστορία και την επιστήμη και πιστεύει ότι η εικονογράφηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να κάνει τη μάθηση συναρπαστική. Χρησιμοποιεί τη δουλειά της για να διαδώσει το μήνυμά της για την εκπαίδευση, την επιστημονική γνώση και τις ικανές γυναίκες».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ