Δυο ξεχωριστά πανηγύρια καταγράφονται σήμερα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στην περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας και συγκεκριμένα σε Τυμπάκι και Πετροκεφάλι!
Άγιο Πνεύμα: Η πρώτη εκκλησία του Τυμπακίου…
Η εκκλησία κτίστηκε γύρω στα 1690 στο Κάτω Τυμπάκι που ήταν ένας από τους οικισμούς τους οποίους αναφέρει ο Basilicata και είναι η πρώτη εκκλησία του Τυμπακιού.
Στο Άγιο Πνεύμα φυλάσσεται εικόνα ανεκτίμητης αξίας. Λέγεται ότι τη ζωγράφισε ο όσιος Λουκάς και εικονίζει τη ρίζα του Ιεσσαί. Γι αυτό η εικόνα έχει το όνομα η “άμπελος”.
Πολλές φορές οι Γερμανοί αλλά και αρχαιοκάπηλοι επιχείρησαν να την κλέψουν. Ο παπά Γιώργης τη φυγάδεψε στο Λαγολιό, για να την προφυλάξει από τον εχθρό. Την έβαλε μέσα σε ένα τσουβάλι με σιτάρι κάθετα.
Οι Γερμανοί όμως το έμαθαν και πήγαν στο σπίτι του παπά-Γιώργη και με λόγχες τρύπησαν τα πάντα. Δεν μπόρεσαν όμως να τη βρουν. Οι λόγχες τους δεν έφτασαν τόσο βαθιά στο τσουβάλι.
Τη δεκαετία επίσης 1950-60 επιχείρησαν να την ξανακλέψουν χωρίς αποτέλεσμα. Πάνω από την πόρτα της εκκλησίας υπάρχει μια πέτρα, για την οποία λένε
ότι δε φεύγει από κει. Δοκίμασαν να τη μεταφέρουν, όμως ξαναγυρίζει μόνη της.
Τα τελευταία χρόνια 1986-87 ο χώρος γύρω από την εκκλησία εξωραΐστηκε σημαντικά. Έγινε πλακόστρωση της πλατείας, φωταγωγήθηκε με ωραία διακοσμητικά φώτα και φυτευτήκαν τα παρτέρια με δέντρα και λουλούδια!
(πληροφορίες από το βιβλίο της Ανδριάνης Τσαγκαράκη Ταβερναράκη «ΤΥΜΠΑΚΙ)
Στη δεκαετία του 2000 έγινε ενορία.
Ιερός Ναός Αγίου Πνεύματος Πετροκεφαλίου
Πρόκειται για τον κεντρικό Ι. Ναό του Χωριού, που βρίσκεται πλησίον της πλατείας. Χτίστηκε το 1865 από το συνεργείο του Γ. Μαρινάκη στον τύπο της δίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής (διαστάσεων 18 Χ 10 μ.) στη θέση Ναού μικρότερων διαστάσεων. Ενδεικτική είναι η επιγραφή που κοσμεί το υπέρθυρο «1865 τη 20 Μαρτίου, Γεώργιος Μαρινάκης εκ Καρπάθου».
Ο παλαιότερος Ι. Ναός αναφέρεται σε απογραφή των εκκλησιών από τους Ενετούς το 1632.
Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στο Αγ. Πνεύμα. Αξιοπρόσεχτο είναι το τέμπλο με το δωδεκάορτο που ανήκε στον παλαιότερο Ι. Ναό και χρονολογείται πριν από το 1865, αλλά και κάποιες εικόνες που βρίσκονται εκατέρωθεν της Ωραίας Πύλης: «Χριστός», (1843) «Αγία Τριάς», (1815) «Η Πλάση του Αδάμ», «Η Πλάση της Εύας». Σύγχρονες του Ι. Ναού είναι και κάποιες από τις φορητές εικόνες: «Η Μεταμόρφωση του Χριστού», (1866) «Παναγία» (1843), «Παναγία» (1865), «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» (1865).
Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το τέμπλο κατασκευάστηκε το 1885. Από τις εικόνες ξεχωρίζουν: «Χριστός» (1875). Εντός του Ιερού βρίσκεται «Ο Νυμφίος» (1850).
Εξωτερικά διακρίνουμε το καμπαναριό με την ιδιαίτερη αισθητική του, καθώς επίσης και κάποια διακοσμητικά στοιχεία από λίθο, όπως ταινία με ανάγλυφους σταυρούς, περίτεχνους φεγγίτες, και τέσσερις σταυρούς, έναν στην κάθε κορυφή που σχηματίζει η αετωματική απόληξη των στεγών στα δυτικά και ανατολικά.
Το Άγιο Πνεύμα είναι ο πολιούχος του Πετροκεφαλίου.