Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Μεγάλη Πέμπτη περίοδος νηστείας . Κάποιοι για το χατίρι του Χριστού νηστεύουν ακόμη και το λάδι κατά τη διάρκεια της Μεγαλοβδομάδας. Μεγάλη Πέμπτη επιτρέπεται η κατανάλωση ελαίου και έτσι είναι ευκαιρία να ετοιμάσουμε ένα λαδερό φαγητό όπως τα ντολμαδάκια.
Από παιδί θυμάμαι ότι ανάμεσα στις τόσες δουλειές που απαιτεί η συγκεκριμένη ημέρα είχαμε να φτιάξουμε και τη σπεσιαλιτέ της γιαγιάς τα ντολμαδάκια γιαλαντζί δηλαδή τα ντολμαδάκια χωρίς κιμά, από τα φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα αν βρίσκαμε στα αμπέλια που την περίοδο του Πάσχα ανοίγουν και πρωτοεμφανίζονται δροσερά και καταπράσινα τα φυλλαράκια τους, ή αλλιώς από εκείνα που είχαμε φυλάξει στον καταψύκτη ειδικά για το συγκεκριμένο σκοπό.
Μία ιεροτελεστία που κληρονομήθηκε από γενιά σε γενιά τηρώντας το έθιμο που απαιτεί τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές να μαγειρεύουν ντολμαδάκια ως ανάμνηση του γεγονότος ότι την ώρα που η Παναγία έμαθε το άσχημο μαντάτο της Σταύρωσης του μοναχογιού της τύλιγε ντολμάδες.
Μπορεί τα ντολμαδάκια να είναι ένα χρονοβόρο φαγητό ειδικά τις ημέρες όπως τη Μεγάλη Πέμπτη που οι απαιτήσεις της νοικοκυράς είναι αυξημένες όμως είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό με όποια παραλλαγή κι αν ετοιμαστεί.
Καλή Μεγάλη Πέμπτη!