Γράφει ειδικός συνεργάτης του “ e – mesara . gr ”
Η λέξη παρθένο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σημαίνει ότι το ελαιόλαδο παράγεται με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση πρόσθετων ή άλλων συντηρητικών .Στο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ τόσο τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά (π.χ. οξύτητα) όσο και τα οργανοληπτικά του (πχ άρωμα, γεύση ) είναι πολύ. Το εξαιρετικά παρθένο πρέπει να έχει οξύτητα μέχρι 0,8 άρωμα και να είναι φρουτώδες .
ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΛΑΔΟ προέρχεται και αυτό, με φυσικό τρόπο με λιγότερο καλά χαρακτηριστικά . Η οξύτητα είναι μεγαλύτερη από 0,8 αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του είναι καλά.
ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ είναι μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου .Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι χημικά επεξεργασμένο λάδι ώστε να μειωθεί η αρχική υψηλή οξύτητα.
Το ελαιόλαδο παράγεται με φυσικό τρόπο χωρίς κανένα πρόσθετο και αποτελεί τον χυμό του καρπού της ελιάς.
Η άμεση μεταφορά και η άλεση του ελαιόκαρπου σε χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλει στο να μεταφερθούν όλα τα πολύτιμα συστατικά και το άρωμα στο λάδι .
Το χρώμα του ελαιόλαδου εξαρτάται από την ποικιλία ,την εποχή της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και την περιοχή της καλλιέργειας της ελιάς.
Το λάδι από ελιές που συλλέγονται πρώιμα έχει πικρή και πικάντικη γεύση ενώ από πιο όψιμες πιο γλυκιά γεύση.
Το ελαφρύ και προσωρινό κάψιμο στο λαιμό είναι δείγμα ποιότητας του λαδιού. Αν το κάψιμο είναι έντονο και αφήνει μόνιμη επίγευση τότε το λάδι είναι υποβαθμισμένο. Το θόλωμα του λαδιού σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι φυσική ιδιότητα που δεν μειώνει την ποιότητα του ελαιόλαδου.
Το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί για διάστημα έως και 24 μήνες από τότε που παραδόθηκε με την προϋπόθεση να έχει συντηρηθεί σωστά.
Για τα μεγαλύτερα, χάνει την ευχάριστη γεύση και το άρωμα του, ταγγίζει και γίνεται όξινο.
Για την σωστή συντήρηση της έκθεσής του στον ήλιο, το δυνατό φως, τον αέρα, τη ζέστη γιατί προκαλείται οξειδώσεις και υποβαθμίζεται η ποιότητα του. Οι σκούρες γυάλινες φιάλες το προστατεύουν από το φως και τον ήλιο, όπως επίσης δεν αποφεύγεται η τοποθέτηση των λευκοσιδηρών δοχείων σε σημεία με υγρασία.