Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τα μυστικά του ελαιολάδου…

06/02/2020
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Τα μυστικά του ελαιολάδου…
0
SHARES
Share on Facebook

Γράφει ειδικός συνεργάτης του “e–mesara.gr”

Η λέξη παρθένο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σημαίνει ότι το ελαιόλαδο  παράγεται με φυσικό τρόπο,  χωρίς τη χρήση πρόσθετων ή άλλων συντηρητικών  .Στο  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ τόσο τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά (π.χ. οξύτητα)  όσο και τα οργανοληπτικά του (πχ άρωμα, γεύση ) είναι εξαιρετικά. Το εξαιρετικά παρθένο  πρέπει να έχει οξύτητα  μέχρι 0.8 άρωμα και να είναι φρουτώδες .

ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΛΑΔΟ  προέρχεται και αυτό, με φυσικό τρόπο με λιγότερο καλά χαρακτηριστικά  . Η οξύτητα  είναι μεγαλύτερη   από 0.8 αλλά δεν μπορεί να ξεπερνάει τους 2 βαθμούς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του είναι καλά.

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ είναι μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου  ελαιολάδου .Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι  χημικά επεξεργασμένο λάδι ώστε να μειωθεί η αρχική υψηλή οξύτητα.

Το ελαιόλαδο παράγεται με φυσικό τρόπο  χωρίς κανένα πρόσθετο  και αποτελεί τον  χυμό του καρπού  της ελιάς.

Η άμεση μεταφορά  και η άλεση   του ελαιόκαρπου σε χαμηλές θερμοκρασίες  συμβάλει στο να μεταφερθούν όλα τα πολύτιμα συστατικά και το άρωμα στο λάδι .

Το  χρώμα του ελαιόλαδου εξαρτάται από την ποικιλία  ,την εποχή της συγκομιδής του ελαιοκάρπου  και την περιοχή καλλιέργειας  της ελιάς.

Το λάδι από ελιές    που συλλέγονται πρώιμα έχει πικρή   και πικάντικη γεύση ενώ από πιο  όψιμες πιο γλυκιά γεύση.

Το ελαφρύ και προσωρινό κάψιμο στο λαιμό είναι δείγμα ποιότητας του λαδιού.  Αν το κάψιμο είναι έντονο και αφήνει μόνιμη επίγευση τότε το λάδι    είναι υποβαθμισμένο. Το θόλωμα του λαδιού σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι φυσική ιδιότητα που δεν μειώνει την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί για διάστημα έως και 24 μήνες  από τότε που παράχθηκε με την προϋπόθεση να έχει συντηρηθεί σωστά.

Για διαστήματα    μεγαλύτερα, χάνει την  ευχάριστη γεύση και το άρωμα του, ταγγίζει και γίνεται όξινο.

Για την σωστή συντήρηση αποφεύγουμε  την έκθεσή του στον ήλιο, το δυνατό φως, τον αέρα, τη ζέστη  γιατί προκαλούνται οξειδώσεις   και υποβαθμίζεται η ποιότητα του. Οι σκούρες γυάλινες φιάλες το προστατεύουν από το φως και τον ήλιο, όπως επίσης να αποφεύγεται η τοποθέτηση των  λευκοσιδηρών  δοχείων σε σημεία με υγρασία.

 

Previous Post

Σε ζαλίζει με την ομορφιά της η λίμνη του Ζαρού

Next Post

Γιώργης Φιτσοδασκαλάκης (Κατσοχοιρογιώργης): Ο τελευταίος βρακοφόρος της Μεσαράς

Next Post
Βγάζοντας ρακί στον Πλάτανο της Μεσαράς το 1970…

Γιώργης Φιτσοδασκαλάκης (Κατσοχοιρογιώργης): Ο τελευταίος βρακοφόρος της Μεσαράς

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ