Τα ώριμα, γλυκά μούσμουλα καταναλώνονται τόσο ωμά, όσο και αποξηραμένα ή μέσα σε παρασκευάσματα όπως μαρμελάδες, τσάτνεϊ, παγωτά, αλείμματα και σάλτσες. Να λοιπόν 10+1 ωραίες ιδέες για νόστιμες και εύκολες συνταγές.
Κολατσιό με μούσμουλα και πικάντικο τυρί: Απλώς καθαρίζουμε ώριμα μούσμουλα και τα απολαμβάνουμε με ζυμωτό ψωμί και ένα ρωμαλέο κίτρινο τυρί, π.χ. ωριμασμένη γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης, ή παρμεζάνα.
Μαρμελάδα μούσμουλο από τον Χριστόφορο Πέσκια: Καθαρίζουμε 1 κιλό μούσμουλα από φλούδες και κουκούτσια και τα βράζουμε για 30-40 λεπτά σε μια κατσαρόλα μαζί με 200 γρ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη και 30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοτριμμένο. Συνοδεύει πιατέλες τυριών και ψητό χοιρινό.
Ντρέσινγκ μούσμουλου από τη Νένα Ισμυρνόγλου: Βράζουμε ή ψήνουμε 8-10 μούσμουλα με το κόλπο που περιγράψαμε παραπάνω, ψιλοκόβουμε ή λιώνουμε τη σάρκα τους και την προσθέτουμε σε απλό ντρέσινγκ για πράσινη σαλάτα.
Μούσμουλα γλυκό του κουταλιού από την Κεφαλονιά/ Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς