Τα «γενέθλια» της Νέας Δημοκρατίας έγιναν χθες στην οδό Ρηγίλλης, εκεί που ήταν τα ιστορικά γραφεία του κόμματος. Στην εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα με… αποδέκτες και επέμεινε σε μια πορεία που δεν κοιτά ούτε δεξιά ούτε αριστερά παρά μόνο μπροστά. Ωστόσο, ηχηρές ήταν οι απουσίες των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που παρά το ότι είχαν δεχτεί τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές της εβδομάδας επέλεξαν τελικά να μην πάνε στη Ρηγίλλης.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πως θέλει να συνεχίσει την πορεία ανοιγμάτων της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας σε όσους μιλάνε για επιστροφή στις ρίζες. «Όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της Νέας Δημοκρατίας, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες τους» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε.
Μάλιστα, έκανε αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή επισημαίνοντας πως «συνεργάστηκε με τους ικανότερους, δίχως κομματικές ταμπέλες. Ήταν, όμως, και ένας πολιτικός ουσιαστικά προοδευτικός. Διεκδικούσε τον διαρκή εκσυγχρονισμό της χώρας». Προσέθεσε δε πως «αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι, πιστεύω, η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μία περιχαρακωμένη παράταξη, μια παράταξη κλειστή, μια παράταξη συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή. Οι παρωπίδες μπορεί να μετατρέπονται και σε αλυσίδες. Η ζωή αποδεικνύει ότι όταν ανοίγουν τα «παράθυρα» της σκέψης, τότε μπορούμε να ανοίξουμε και τις πόρτες σε νέους συμμάχους».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά έστειλε μήνυμα πως δεν σκέφτεται πρόωρες κάλπες, μιλώντας για μία τριετία καθαρού πολιτικού χρόνου για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητη αναφορά που έκανε – με το βλέμμα στο 2027 – μιλώντας για τρίτη συνεχόμενη κυβερνητική θητεία.
Οι ηχηρές απουσίες Καραμανλή και Σαμαρά
«Έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός για τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμάρα, που δεν πήγαν τελικά στη Ρηγίλλης. Παράλληλα σημείωσε πως η μέρα ήταν αφιερωμένη «όχι στους αρχηγούς, όχι στους διατελέσαντες Πρωθυπουργούς, αλλά στον απλό Νεοδημοκράτη. Και νομίζω ότι μια μέρα γιορτής και χαράς είναι μια μέρα ενότητας για την παράταξη και πιστεύω ότι έτσι θα τη θυμόμαστε». Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να είναι όλοι στη γιορτή είπε «είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα το κρίνει. Εγώ, όπως σας είπα, το καθήκον μου το έκανα».
Υπενθυμίζεται πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν κάνει μια κοινή εμφάνιση πριν από περίπου δέκα μέρες στην παρουσίαση του βιβλίου του Ιδρύματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, ωστόσο δεν είχαν κάνει κάποια δήλωση. Είχαν προηγηθεί οι ηχηρές τοποθετήσεις τους στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Να σημειωθεί πως ο Κ. Καραμανλής και ο Αν. Σαμαράς είχαν δώσει το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, όπου πάντως δεν είχαν μιλήσει.
Οι βουλευτές που… επιμένουν
Δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία στο μπαράζ ερωτήσεων που υπάρχει το τελευταίο διάστημα από γαλάζιους βουλευτές προς υπουργούς. Για το θέμα διατηρούνται χαμηλοί τόνοι, ενώ υπενθυμίζεται πως την τελευταία πενταετία οι βουλευτές έχουν καταθέσει σειρά ερωτήσεων. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα που έθεσαν οκτώ βουλευτές για τη φαρμακευτική δαπάνη των πιο ευάλωτων συνταξιούχων, λέγοντας «είναι ένα εύλογο ζήτημα. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω αν θα κάνουμε δεκτή την πρόταση τους. Θα σας πω, όμως, ότι το μελετάμε». Πάντως, είναι δεδομένο πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν να δουν αν θα συνεχιστεί το κοινοβουλευτικό pressing από «γαλάζιους» το επόμενο διάστημα.
Πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Κλειστά κρατά η κυβέρνηση τα χαρτιά της για την Προεδρία της Δημοκρατίας και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές του 2025. Υπενθυμίζεται εδώ πως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν ανοίξει την σχετική συζήτηση και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ μιας υποψηφιότητάς με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά. Πάντως, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο Mega, είπε πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Προσέθεσε μάλιστα «θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».
Πηγή: ethnos.gr