Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*
Το βάψιμο των αβγών είναι ένα πασχαλινό έθιμο και γίνεται κάθε Μεγάλη Πέμπτη. Τα κόκκινα είναι γνωστά πριν από τα χρόνια του Χριστού, στην αρχαία Ρώμη, την Κίνα, την Γαλιλαία, την Περσία και την Αίγυπτο, τα οποία μοιράζονται στις ανοιξιάτικες γιορτές αφού -μαζί με τα κουνέλια- θεωρούνταν αρχαίο σύμβολο της γονιμότητας και του σεβασμού.
Το βάψιμο των αυγών γίνεται συνήθως την Μεγάλη Πέμπτη και για αυτό το λόγο πολλοί την ονομάζουν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο, όπου ο Χριστός προσέφερε άρτο και οίνο που συμβόλιζε το σώμα Του και το αίμα Του. Το βάψιμο των αυγών με κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού που έσταξε τη στιγμή που τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης. Παράλληλα, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει – συμβολίζει σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση- την χαρά.
Οι χριστιανοί συμβολίζουν με το αυγό τον τάφο από τον οποίο εξήλθε, όταν αναστήθηκε, ο Χριστός. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τα αυγά οφείλουν το χρώμα τους στο παρακάτω περιστατικό «…Όταν είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δε το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αβγά, για να πεισθεί, φώναξε: -Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αβγά; Και πράγματι έγιναν!».
Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως καλό είναι να ακολουθήσουμε την παράδοση που τα θέλει κόκκινα…
Ευλογημένη Μεγάλη Πέμπτη…
* Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα και Υποδιευθύντρια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών