Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Μεγάλο Σάββατο πρωί οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να ακούσουν την Πρώτη Ανάσταση , για να κοινωνήσουν και για να πάρουν μαζί τους τα καλορίζικα δηλαδή τα άνθη από τον Επιτάφιο τα οποία αφού τα ξεράνουν τα εναποθέτουν κοντά στα εικονίσματα του σπιτιού τους.
Τα λουλούδια αυτά θεωρούνται ότι είναι ευλογημένα και ότι έχουν δραστική ενέργεια και χρησιμοποιούνται ως φυλακτά ή σαν φάρμακο όταν βραστούν με λίγο νερό στα κάρβουνα για τα άρρωστα παιδιά.”
Οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς και κάποιοι άλλοι τα χρησιμοποιούσαν ως ένα θεραπευτικό φάρμακο για τον πονοκέφαλο. Όμως τα καλορίζικα τα χρησιμοποιούσαν και με διαφορετικό τρόπο όπως στη Σκόπελο όπου τα κορίτσι τα έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν εκείνον που θα παντρευτούν.
Στη λεβεντογέννα Κρήτη μας τα χρησιμοποιούσαν για το έθιμο της ανανέωσης της ζύμης του ψωμιού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την παράδοση επικρατεί η αντίληψη ότι το ψωμί χάνει τη δύναμη που έχει και γι’ αυτό πρέπει να ανανεωθεί και έτσι η νέα ζύμη πρέπει να ευλογηθεί. Γι αυτό τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν ο παπάς διάβαζε το πρώτο Ευαγγέλιο, θεωρείται ότι “καινουργιώνεται το προζύμι”, στη περίπτωση που τοποθετούσαν και ένα λουλούδι από ο Επιτάφιο μέσα σ’ αυτό, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Το όμορφο αυτό έθιμο ενδέχεται να διατηρείται ακόμη σε κάποιες περιοχές της Κρήτης αλλά και σε κάποιους παραδοσιακούς Κρητικούς φούρνους στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ακόμα κι αν φέτος η γιορτή της Ανάστασης είναι τόσο διαφορετική , επιβάλλεται να γιορτάσουμε τη σημαντικότερη αυτή γιορτή της Θρησκείας μας όπως πραγματικά της ταιριάζει. Γιατί Πάσχα είναι οι στιγμές που ζούμε με την οικογένειά μας , τα ήθη και τα έθιμα που ζεσταίνουν την καρδιά μας και όλες εκείνες οι υπέροχες αναμνήσεις από το παρελθόν που με ένα μαγικό τρόπο ζωντανεύουν και μας γεμίζουν ελπίδα κ δύναμη.
Καλή Ανάσταση!