Κάνω αυτή την ανάρτηση για τα φίδια της Κρήτης. Η ερπετοπανίδα της Κρήτης ερευνάται σχολαστικά εδώ και αιώνες από ξένους και Έλληνες ερευνητές. Μάλιστα στην Κρήτη υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιοι από τους καλύτερους ερευνητές της χώρας (Κρητικοί και μη). Είναι λοιπόν αρκετά γνωστή εδώ και πολύ καιρό.
Τα φίδια της Κρήτης είναι 4 και είναι τα εξής: Αγιόφιδο, Λιμνόφιδο, Σπιτόφιδο και Δενδρογαλιά. Είναι όλα τους ακίνδυνα. Αυτές οι ονομασίες είναι οι κοινές που χρησιμοποιούμε οι ερπετολόγοι για τα είδη αυτά και εννοείται ότι σε κάθε περιοχή μπορεί οι τοπικές ονομασίες να είναι διαφορετικές. Για να μην μπερδευόμαστε λοιπόν, στην παρακάτω αφίσα θα δείτε σε κάθε είδος και την επιστημονική ονομασία που είναι διεθνής και δεν αλλάζει: https://www.researchgate.net/…/342534707_Aphisa_Ta… Στην αφίσα αυτή βλέπουμε και τα 4 είδη του νησιού με κάποιες βασικές πληροφορίες.
Το Αγιόφιδο της Κρήτης έχει μεγάλη ποικιλομορφία και μπορείτε να δείτε όλες τις “παραλλαγές” που υπάρχουν και εδώ: http://herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read…
Στην Κρήτη ΔΕΝ υπάρχουν οχιές. Εκτός από τις αμέτρητες έρευνες εδώ και μερικούς αιώνες που δεν έχουν καταγράψει ποτέ οχιά και εκτός από το ότι στα νοσοκομεία του νησιού δεν έχει εισαχθεί ποτέ κανείς για δάγκωμα οχιάς, οι 650.000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν έχουν φωτογραφίσει ποτέ οχιά, το ίδιο και τα εκατομμύρια τουριστών που έχουν περάσει από το νησί. Επίσης, στο iNaturalist που ανεβάζουν πολίτες τις καταγραφές τους, αν και οι καταγραφές είναι σχετικά λίγες ακόμα, αφορούν πάντα τα 4 γνωστά είδη φιδιών (δείτε εδώ https://www.inaturalist.org/observations…).
Οι οχιές είναι αργοκίνητα ζώα, σκοτώνοται εύκολα, πατιούνται στο δρόμο εύκολα, φωτογραφίζονται εύκολα και γενικά κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε ένα μέρος, ακόμα και με περιστατικά δηλητηριωδών δηγμάτων. Όποιος λοιπόν επιμένει για την ύπαρξη οχιάς στο νησί θα πρέπει να το αποδείξει με μια φωτογραφία τουλάχιστον (χωρίς ζαβολιές).
Παθτικές μεταφορές ζώων μπορούν να υπάρξουν μέσω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αλλά όσον αφορά τα φίδια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρουν να εδραιώσουν πληθυσμό τα μεταφερόμενα ζώα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τον μεγάλο κύκλο ζωής των φιδιών, τη μεγάλη ηλικία ενηλικίωσης, τους λίγους απογόνους, την υψηλή θήρευση που δέχονται και άλλα. Δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο! Και ειδικά για τα είδη οχιάς, λόγω της οικολογίας αλλά και της μορφολογίας τους! Δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα καμία τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα, ενώ έχει αποδειχθεί για άλλα είδη στα ιστορικά χρόνια. Αυτό φαίνεται άλλωστε και στις φυλογενετικές αναλύσεις.
Επίσης το να τις “αμόλυσαν οικολόγοι” είναι -πιστέψτε με- αστείο και πρόκειται για αστικό μύθο που “παίζει” σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, χωρίς την παραμικρή απόδειξη αλλά και λογική. Δείτε εδώ γιατί δεν θα είχε καμία λογική κάτι τέτοιο: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle…
Το γιατί δεν έχει οχιές το νησί, ή γιατί έχει μόνο αυτά τα είδη φιδιών, ή γιατί σε κάθε νησί δεν υπάρχουν τα ίδια είδη γενικότερα, προσπαθώ να απαντήσω όσο πιο εκλαϊκευμένα μπορώ εδώ: https://www.facebook.com/…/herpe…/posts/4159995007442912
Επίσης στο επεισόδιο του Ηρακλείου της εκπομπής Άγρια Ελλάδα, όπου παρουσιάζω, πιάνω ένα Αγιόφιδο στα χέρια μου (αυτό στη φωτογραφία παρακάτω) αλλά και ένα Λιακόνι, προσπαθώντας να καταρρίψω τους κρητικούς μύθους περί οχιάς και υποτίθεται “επικίνδυνου” λιακονιού. Μπορείτε να δείτε το επεισόδιο εδώ: https://www.ertflix.gr/vod/vod.190072-agria-ellada-9
Στην Κρήτη ως “οχιά” αναγνωρίζεται συνήθως το Αγιόφιδο (όπως φαίνεται και στα σχόλια της πρόσφατης ανάρτησης στην ομάδα ενός Αγιόφιδου) αλλά και το Σπιτόφιδο με τα κόκκινα σχέδια.
Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να “φορτώσουμε” το νησί με οχιά επιμένοντας ότι υπάρχει (χωρίς την παραμικρή απόδειξη), ίσως είναι προτιμότερο να διαφημίζεται το γεγονός ότι η Κρήτη είναι άνευ οχιών
Πηγή: ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ – Ilias Strachinis