Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για τα λεοντόψαρα…
Τους απρόσκλητους επισκέπτες, μαζί με το λαγοκέφαλο, των Κρητικών νερών και τα οποία δυστυχώς αυξάνονται και πληθύνονται!
Πριν λίγες ημέρες επώνυμος Μεσαρίτης και δεινός ψαροντουφεκάς που έκανε ψαροντούφεκο κοντά στην ακτή στον κόλπο της Μεσαράς ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα μεγάλο λεοντόψαρο…
– Νόμιζα πως ήταν αστιβίδα που την είχε πάρει το νερό, όπως την είδα να έρχεται από μακριά, μας είπε. Όταν πλησίασε είδα ότι ήταν λεοντόψαρο και με έπιασε τρόμος, καθώς ήμουνα πολύ κοντά στην ακτή και τα παιδιά μου έκαναν μπάνιο εκείνη την ώρα…
Χθες ο γνωστός Σαμαρείτης των Μοιρών Νίκος Λαμπράκης, ο οποίος ασχολείται με τις καταδύσεις και τη φωτογραφία, κατάφερε και φωτογράφισε λεοντόψαρα στο βυθό, στα νότια παραθαλάσσια της Μεσαράς…
Γνωριμία με το λεοντόψαρο
Το λεοντόψαρο ή λιονταρόψαρο αποτελεί έναν επικίνδυνο και απειλητικό θαλάσσιο εισβολέα των θαλάσσιων υδάτων του νησιού μας.
Το ψάρι αυτό ανήκει στις σκορπίνες και έχει επιστημονική ονομασία Pterois miles. Αποτελεί ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους χρωματισμούς, το οποίο φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά.
Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν 30.000 αβγά κάθε τέσσερις μέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που βοηθά την εξάπλωση του είδους του.
Τρέφεται με μια ποικιλία άλλων ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών, τα οποία εξασφαλίζει με μια τεχνική που προκαλεί τρόμο, καθώς ανοίγει τα θωρακικά του πτερύγια και δημιουργεί μια δίνη που τα παρασέρνει απευθείας στο στόμα του.
Πέρα από όμορφο, είναι και ένα επικίνδυνο ψάρι καθώς μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων, εκτοπίζοντας κορυφαίους θηρευτές και μειώνοντας πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών.
Τα 13 αγκάθια στη ράχη του και 4 στην κοιλιά του, είναι άκρως δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές.
Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα μόνο σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος ανήκει δηλαδή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Το Λεοντόψαρο είναι ιθαγενές του Ινδικού Ωκεανού, της Ερυθράς Θάλασσας, της Νοτίου Αφρικής και της Ινδονησίας.
Η ταχεία αναπαραγωγή και ανάπτυξή του, και τα τοξικά αγκάθια του, αποτελούν τα «όπλα» με τα οποία το λιονταρόψαρο κατακτά συνεχώς νέες περιοχές, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Συνεπώς, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ονομάστηκε τυχαία λιοντάρι των ψαριών!
(Πηγή στοιχείων για το λεοντόψαρο kanali6.com.cy)
(Φωτογραφίες: Νίκος Λαμπράκης)