Μπορεί στην ελληνική κουζίνα της μαμάς να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα αμπελόφυλλα κυρίως σε ντολμάδες, όμως, με αυτό το φίνο και εκλεκτό υλικό, που βγαίνει φρέσκο φρέσκο στα τέλη Απριλίου μέχρι τα μέσα ή τέλη Μαίου, φτιάχνουμε κι άλλα φαγητά. Τυλίγουμε ψάρια, όπως σαρδέλες, γαύρο και λαβράκι, αλλά και κρέατα, όπως το περίφημο αρνάκι του αμπελουργού. Ακόμα και κοτόπουλο μπορούμε να τυλίξουμε σε κομμάτια. Η ελαφρώς ξινούτσικη γεύση των αμπελόφυλλων ταιριάζει πραγματικά με όλα. Εδώ μέχρι και σε σούπα τα έβαλε ο Βασίλης Καλλίδης, ενώ μια άλλη πρωτότυπη ιδέα είναι να τα τηγανίσετε (αφού πρώτα τα ζεματίσετε και τα στεγνώσετε καλά) στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και έπειτα μπορείτε με αυτά να γαρνίρετε από σαλάτες και πιλάφια μέχρι σούπες! Όχι όμως ότι δεν τρώγονται και σκέτα, σαν τσιπς, αφού συνοδεύουν τέλεια ένα ποτό ή ένα λευκό κρασί!