Του Ζαχαρία Καψαλάκη
Ήταν 30 Σεπτεμβρίου 2005…
Η μεταφορά των αγαλμάτων από το χώρο της ανασκαφής, κάπου στα χωράφια της Αρχαίας Γόρτυνας, είχε ολοκληρωθεί…
Τα αγάλματα βρισκόταν πλέον έξω από το χώρο της αποθήκης της Ιταλικής Αρχαιολογική Σχολής στους Αγίους Δέκα.
Η αποστολή έχει ολοκληρωθεί.
Έτσι νομίζαμε…
Είμαστε έξω από την αποθήκη της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στους Αγίους Δέκα.
Σε λίγο όμως θα συμβεί το μοιραίο.
Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του αγάλματος της θεάς Αθηνάς από το φορτηγό στην αποθήκη, το άγαλμα γλίστρησε από τους ιμάντες και θρυμματίστηκε στο έδαφος.
Δεν άντεξε το φως της εποχής μας!
Το in.news. gr έγραψε: «Ζημιά υπέστη κατά την εκφόρτωση στις αποθήκες του αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας, στην Κρήτη, το ένα εκ των δύο αγαλμάτων, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τις διενεργούμενες εκεί αρχαιολογικές έρευνες.
Πρόκειται για το άγαλμα που απεικονίζει τη θεά Αθηνά και σύμφωνα με «Το Βήμα», υπέστη μεγάλη καταστροφή κατά τη μεταφορά του την περασμένη Παρασκευή από τον χώρο της ανασκαφής, την οποία διενεργεί η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, στις αποθήκες για την προσωρινή φύλαξή του. Το γεγονός θορύβησε όλους τους άμεσα ενδιαφερομένους, το Μουσείο Ηρακλείου και την υπεύθυνη για τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, ΚΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς έδωσε εντολή στο Διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Εμ. Γκέκο να διακόψει αμέσως την ανασκαφή, όπως και έπραξε.
Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι έχει κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία διερεύνησης της όλης υπόθεσης, θα διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που προβλέπονται για την αποκατάσταση με τη μέθοδο της συγκόλλησης των τμημάτων του αγάλματος από ειδικούς συντηρητές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής και θα προβεί και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη ζημιά του μνημείου.
Τα δύο αγάλματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη είναι πιθανότατα της ρωμαϊκής περιόδου και απεικονίζουν τη θεά Ήρα και τη θεά Αθηνά.
Είχαν σμιλευτεί σε λευκό μάρμαρο -συγκεκριμένα τον 2ο μ.Χ. αιώνα- και ήταν άριστα διατηρημένα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα αγάλματα κοσμούσαν ένα μέρος του θεάτρου και πιθανότατα από σεισμό έπεσαν μέσα στο κοίλο τμήμα της ορχήστρας. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στο κεφάλι της Αθηνάς με την περικεφαλαία διασώζονται ίχνη χρυσού, κατάλοιπα της διακόσμησής της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ