Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Συνταγή για πολίτικη τυρόπιτα (Peynirli su boregi)

Ιδιαίτερη τυρόπιτα με φύλλα σαν φρέσκα ζυμαρικά, που βράζουμε και έτσι μένουν ζουμερά. Η νοστιμιά της είναι ασύγκριτη

05/02/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Αίγα βραστή ιδανική για τα χειμωνιάτικα κρύα
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά

Μερίδες: για 1 στρογγυλό ταψί 30 εκ.

Για τη ζύμη

  •  500 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  •  5 αυγά
  •  1 κουτ. γλυκού ξίδι
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  •  500 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το βράσιμο+το ψήσιμο

  •  250 ml ελαιόλαδο
  •  150 γρ. βούτυρο
  •  2 κουτ. σούπας αλάτι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε peynirli su boregi (τυροζυμαρόπιτα με φύλλα «νερού»), ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε τα αυγά, το ξίδι και το αλάτι.
  • Τα ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά, σκεπάζουμε το μείγμα με μια υγρή πετσέτα και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Ρίχνουμε σταδιακά 200 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί και να σχηματιστεί ένα μαλακό και λείο ζυμάρι. Μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το νερό.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπάλες. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα, με τον πλάστη, σε λεπτά στρογγυλά φύλλα διαμέτρου ίσης με του ταψιού.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 λίτρα παγωμένο νερό και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια άλλη βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα βράζουμε 4 λίτρα νερό, 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και το αλάτι, μέχρι να κοχλάσει.
  • Ρίχνουμε τα 8 από τα 10 φύλλα ένα-ένα και τα βράζουμε για 3 λεπτά το καθένα (τα 2 φύλλα που δεν θα βράσουμε τα κρατάμε σκεπασμένα με πετσέτα για να μην ξεραθούν).
  • Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε ένα ένα στο παγωμένο νερό. Τα βγάζουμε προσεκτικά, να μη σπάσουν, και τα στραγγίζουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  • Ανακατεύουμε τη φέτα με το μαϊντανό και το πιπέρι. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Λαδώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε στον πυθμένα ένα από τα άβραστα φύλλα. Το αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου και ελαιολάδου και στρώνουμε από πάνω 2 βρασμένα φύλλα, που βουτυρώνουμε ένα-ένα.
  • Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης και καλύπτουμε με άλλα 4 βρασμένα φύλλα, βουτυρωμένα.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα τελευταία 2 βρασμένα φύλλα και στο τέλος με το τελευταίο άβραστο, καλά βουτυρωμένα.
  • Τακτοποιούμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα (στα τοιχώματα του ταψιού), βουτυρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια αλλά να ψηθεί και από κάτω.
  • Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Previous Post

Κατσικάκι φρικασέ με πολλά μυρωδικά

Next Post

Η Αγία Αγάθη

Next Post
Η Αγία Αγάθη

Η Αγία Αγάθη

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ