Υλικά για 4 άτομα
για την σφολιάτα : 200gr αλεύρι δυνατό,
175gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
200ml νερό,
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι,
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο,
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
200gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
για την κρεμά : 500ml φρέσκο γάλα πλήρες,
100gr κρυσταλλική ζάχαρη,
4 κουταλιές της σούπας corn flour,
1 βανίλια,
2 κρόκους αυγών.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη αχνή,
κανέλα.
Παρασκευή
Πρώτα ετοιμάστε την κρεμά, γιατί θα πρέπει να είναι κρύα όταν την χρησιμοποιήσετε. Ρίξτε ένα φλιτζάνι γάλα σε ένα σκεύος και διαλύστε μέσα το corn flour. Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών μέσα σε ένα σκεύος. Βαλτέ το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρόλι και βαλτέ το σε μετρία φωτιά. Προσθέστε την ζάχαρη, την βανίλια και το διαλυμένο corn flour, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις αρχίσει να δένει η κρεμά, κατεβαστέ το από την φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβάλτε το στη φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε την κρεμά μέχρι να δέσει καλά. Κατεβαστέ την από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει.
Για να μην δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια της, μόλις χλιαίνει, καλύψτε την με διαφανή μεμβράνη. Ετοιμάστε το φύλλο της σφολιάτας. Βεβαία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη σφολιάτα. Ανοίξτε το φύλλο της σφολιάτας σε ένα τετράγωνο περίπου 60x60cm. Βαλτέ στο κέντρο του φύλλου την κρεμά και διπλώστε το φύλλο από επάνω, σαν φάκελο, σχηματίζοντας ένα κομμάτι 35x35cm περίπου. Μεταφέρετε την μπουγάτσα με προσοχή, και τοποθετείστε την επάνω σε ένα ταψί, βουτυρωμένο ή καλυμμένο με αντιπολιτικού χαρτί φούρνου, αναποδογυρίζοντας τη, ώστε να έρθει η λεία πλευρά από επάνω.
Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και ψεκάστε την με λίγο νερό. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250°C. Μόλις βάλετε μέσα την μπουγάτσα, κατεβαστέ την θερμοκρασία στους 230°C. Μετά από 15 λεπτά, κατεβαστέ πάλι την θερμοκρασία στους 200°C και αφήστε την να ψηθεί μέχρι να ροδίσει (20 λεπτά περίπου). Βγάλτε την από τον φούρνο και αφήστε την 10-15 λεπτά να κρυώσει.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε την σε κομμάτια. Στα μπουγατσαδικα, υπάρχει ειδικό μαχαίρι κοντό κα κυρτό, για το κόψιμο της μπουγάτσας, το γνωστό “μπουγατσομαχαιρο”. Πασπαλίστε την επιφάνεια της με άφθονη ζάχαρη αχνή και λίγο κανέλα. Σερβίρετε την κατά προτίμηση ζεστή.