Ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στις 27 Αυγούστου, φαίνεται ότι σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία σημειώνει ότι μετά το γεγονός αυτό οι ΗΠΑ αναθεώρησαν το τι ακριβώς γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και έστειλαν τον Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, για να διαπιστώσει, μέσω της Σούδας στην Κρήτη, τι ακριβώς ισχύει και τις ακριβείς δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων που έχουν οι Τούρκοι, τα οποία δεν είναι καν πλήρως ενεργοποιημένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα στην Τουρκία, μεταξύ 5 έως 16 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένες δοκιμές για τους S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης, στη βόρεια Τουρκία στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, η τουρκική προεδρία φέρεται να έχει ανάψει το πράσινο φως από τις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ για τις ανάγκες των δοκιμαστικών βολών θα χρησιμοποιηθούν 10 αεροσκάφη στόχοι τύπου BANSHEE.
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συγκρούστηκαν μετά την απόφαση της πρώτης να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα και συνιστά απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 της εταιρείας Lockheed Martin.
Εξοργίζοντας πολλά μέλη του Κογκρέσου, η Τουρκία αδιαφόρησε για την απειλή επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400 τον Ιούλιο. Σε αντίποινα, η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.
Η κυβέρνηση του Τραμπ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, μολονότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επικύρωσε το 2017 τον νόμο CAATSA, που τις καθιστά υποχρεωτικές για τις χώρες που συνεργάζονται με ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες και αμυντικές βιομηχανίες.
Πηγή: creta24.gr