Τα χόρτα, ζεστά ή κρύα, είναι από τις κλασικές βραστές «σαλάτες» του ελληνικού τραπεζιού. Τι προσέχουμε κατά την επιλογή τους, πώς τα πλένουμε και πώς τα αποθηκεύουμε;
Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε χόρτα
Προτιμάμε προμηθευτές που εμπιστευόμαστε και γνωρίζουμε από πού φέρνουν τα καλλιεργημένα χόρτα και από πού συλλέγουν τα άγρια.
Δεν αγοράζουμε χόρτα που δείχνουν στο σύνολό τους μαραμένα, αλλά εκείνα που είναι φρέσκα και «ζωηρά».
Αποφεύγουμε χόρτα που τα φύλλα τους έχουν αλλοιώσει.
Πώς αποθηκεύουμε τα χόρτα
Φυλάμε τα χόρτα στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνουμε. Τα άγρια χόρτα διατηρούνται περισσότερο από τα καλλιεργημένα. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χόρτα μόνο όταν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε.
Πώς καθαρίζουμε τα χόρτα πριν τα βράσουμε
- Κόβουμε το κάτω κάτω κομμάτι της ρίζας τους και το πετάμε -να φύγει και το πολύ χώμα μαζί του.
- Ξεσκαρτάρουμε και πετάμε τα φύλλα που δεν μας φαίνονται και πολύ …σόι (κίτρινα, μαραζωμένα κ.λπ).
- Καθαρίζουμε και πετάμε τις κορυφές που δε μας φαίνονται τρυφερές.
- Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα μας σε κούπα με άφθονο νερό να φύγει το (μπόλικο) χώμα που συνήθως έχουν πάνω τους, αλλάζοντας το νερό όσες φορές χρειαστεί για να βγει καθαρό. Αρκετοί στην τελευταία πλύση ρίχνουνε καλού-κακού και ξίδι.
Πηγή: ethnos.gr – Εικόνα: iStock