Τα οπωροφόρα δέντρα για να δώσουν μεγάλους και υγιείς καρπούς πρέπει να κλαδεύονται.
Γιατί τα οπωροφόρα δέντρα πρέπει να κλαδεύονται καθόλου;
Τα οπωροφόρα δέντρα που δεν κλαδεύονται παράγουν πολύ ασταθείς αποδόσεις και γερνούν πρόωρα. Αναπτύσσεται ένα πολύ πυκνό στέμμα, στο οποίο οι καρποί είναι πολύ σκιασμένοι και παραμένουν μικροί και άγευστοι. Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος μυκητιασικών λοιμώξεων. Από την άλλη, μόνο το τακτικό κόψιμο βοηθά.
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για το κόψιμο;
Οι τύποι φρούτων του μήλου, όπως τα μήλα, τα αχλάδια ή τα κυδώνια, συνήθως κόβονται το χειμώνα. Πρώτον, επειδή τότε υπάρχουν λιγότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στον κήπο, και δεύτερον, επειδή μπορείτε να δείτε καλύτερα πώς είναι δομημένο το στέμμα χωρίς φύλλα.
Μια χειμερινή περικοπή οδηγεί σε μια σχετικά ισχυρή νέα ανάπτυξη. Εάν το δέντρο πρόκειται να φυτρώσει λιγότερο ζωηρά, είναι καλύτερο να κλαδευτεί το καλοκαίρι ή τουλάχιστον στα τέλη του χειμώνα.
Ο παγετός στους μείον πέντε βαθμούς δεν είναι πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να είναι στεγνός σε κάθε περίπτωση.
Το κλάδεμα στα πυρηνόκαρπα γίνεται κατά προτίμηση το καλοκαίρι, αφού τα κοψίματα επουλώνονται καλύτερα – τον χειμώνα «αιμορραγούν» περισσότερο και επομένως είναι περισσότερο ανοιχτά σε παθογόνους οργανισμούς.
Στην περίπτωση των ποικιλιών βύσσινης που καρποφορούν σε ξύλο ηλικίας ενός έτους (π.χ. «Morellenfeuer», «Gerema»), μπορείτε ακόμη και να σκοτώσετε δύο πουλιά με ένα κουκούτσι και να αφαιρέσετε τους παλαιότερους βλαστούς μαζί με τον καρπό. Στη συνέχεια, η συγκομιδή γίνεται απευθείας στο τραπέζι της κουζίνας, ας πούμε έτσι.
ται από το πόσο χρονών είναι το δέντρο και τι θέλετε να πετύχετε. Τα νεαρά δέντρα χρειάζονται κλάδεμα εκπαίδευσης για να δημιουργήσουν ένα ομοιόμορφο και μόνιμα σταθερό στέμμα. Αυτό που γίνεται λάθος εδώ είναι δύσκολο να διορθωθεί αργότερα. Τα μεγαλύτερα δέντρα έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της ζωτικότητας, χρειάζονται κλάδεμα συντήρησης ή κλάδεμα αναγέννησης.
Είναι σημαντικό τα φρούτα να παίρνουν πολύ φως, επομένως το στέμμα δεν πρέπει να είναι πολύ πυκνό. Ένα λεγόμενο στέμμα πυραμίδας είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για κήπους και λιβάδια περιβόλια, τα οποία, εκτός από την προέκταση του κορμού στη μέση, έχουν τρία έως τέσσερα κλαδιά σκαλωσιάς σε καλή απόσταση. Σε αυτά μπορούν να αναπτυχθούν τα πλαϊνά κλαδιά με το καρπόξυλο.
Ακόμη και αν υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τον τύπο του καρπού και το σχήμα του δέντρου, οι ακόλουθες αρχές μπορούν να γενικευτούν.
Πρέπει να αφαιρεθεί
- Βλαστοί που αναπτύσσονται προς το κέντρο του στέμματος.
- Βλαστοί που αναπτύσσονται σταυρωτά και τρίβονται ή απειλούν να τρίβονται μεταξύ τους, επειδή τα τραύματα που προκύπτουν είναι πιθανά σημεία εισόδου για παθογόνα.
- κατεστραμμένοι, μαραμένοι ή άρρωστοι βλαστοί.
- κάθετοι βλαστοί, οι λεγόμενοι “υδάτινοι βλαστοί” – δύσκολα καρποφορούν και πυκνώνουν το στέμμα. Συμβουλή: Καλύτερα από το να τα κόβεις το καλοκαίρι να σκίζεις με δυνατό τράνταγμα τους νεαρούς νεροβολητές. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούνται και τα «κοιμισμένα μάτια» που βρίσκονται στη βάση των βλαστών, από τα οποία διαφορετικά θα έβγαζε ξανά το δέντρο την επόμενη χρονιά. Οι πληγές που προκύπτουν επουλώνονται πολύ καλά.
- παλιούς βλαστούς ή παλαιωμένο καρπόξυλο. Οι μηλιές, για παράδειγμα, φέρουν κυρίως βλαστούς ηλικίας δύο ετών. Κάθε δύο έως τρία χρόνια, οι βλαστοί των καρπών, που συνήθως είναι ήδη τοξωτοί, θα πρέπει να συντομεύονται σε ένα πλάγιο βλαστό όσο το δυνατόν πιο οριζόντιο.
Πού και πώς κόβω σωστά;
Εάν ένα κλαδί πρόκειται να κοντύνει, κόψτε ακριβώς πάνω από ένα μπουμπούκι που δείχνει προς τα έξω. Εάν κόψετε πολύ κοντά πάνω από το μπουμπούκι, μπορεί να τραυματιστεί. Αν, από την άλλη, κόψετε πολύ ψηλά, μένει ένα κομμάτι ξύλο που πεθαίνει και μπορεί να προάγει ασθένειες. Το μπουμπούκι πρέπει να είναι στραμμένο προς τα έξω για να μην αναπτυχθούν οι βλαστοί του προς τα μέσα και να βγάλουν το φως από το στέμμα.
Εάν ένα κλαδί δεν πρόκειται να κοντύνει, αλλά να αφαιρεθεί τελείως, κόβετε “στο κλαδί”. Ο δακτύλιος κόμπων είναι ένα μικρό εξόγκωμα όπου «αναδύεται» ο κόμπος. Ακριβώς από πάνω είναι αποκομμένο.
Η σοβαρότητα του κλαδέματος επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του επόμενου έτους. Το βαρύ κλάδεμα οδηγεί σε ισχυρότερη ανάπτυξη και εις βάρος των μπουμπουκιών των ανθέων, της απόδοσης και του μεγέθους των καρπών – αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο για την εκκίνηση των δέντρων που αναπτύσσονται ασθενώς. Αντίθετα, το ελαφρύ κλάδεμα εμποδίζει την ανάπτυξη και προάγει την ανθοφορία, το μέγεθος των καρπών και τη συνολική απόδοση.
Σημαντικό: οι σωστές οδηγίες
Όποιος δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα βασικά, αλλά και για τη φύτευση, καθώς και για το κλάδεμα φύτευσης, εκπαίδευσης, συντήρησης και αναζωογόνησης, θα βρει πολλές αναλυτικές πληροφορίες στη σειρά βίντεο της BZL για το κλάδεμα οπωροφόρων δέντρων και μπορεί να κοιτάξει πάνω από τον ώμο του ειδικού. Τα συμπληρωματικά σχέδια συνοψίζουν τα πιο σημαντικά πράγματα.
Εάν εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις παρά τα βίντεο, σας συνιστούμε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα επεξεργασίας. Γιατί τίποτα δεν είναι τόσο πολύτιμο όσο η ενεργή μάθηση στο δέντρο – ειδικά όταν κλαδεύουμε οπωροφόρα δέντρα. Πολλά κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων και σύλλογοι κήπων διαμερισμάτων προσφέρουν τέτοια μαθήματα που διδάσκουν στους ενδιαφερόμενους τα βασικά του χειμερινού και καλοκαιρινού κλαδέματος οπωροφόρων δέντρων με πρακτικό τρόπο.
Πηγή: fcoon.com