Υλικά
Για το χυμό πορτοκαλιού
- 1 κιλό πορτοκάλια (ακέρωτα)
- 1½ κιλό ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
Για τη λεμονάδα
- 300ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 250γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
Για το χυμό πορτοκαλιού: Καθαρίζετε τα φρούτα από τη φλούδα τους, προσέχοντας να μην κόψετε καθόλου από την άσπρη ψίχα. Βάζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό πάνω σε χαμηλή φωτιά.
Όταν το σιρόπι πάρει βράση, ρίχνετε τις φλούδες. Βράζετε για 5-6 λεπτά. Στύβετε τα λεμόνια ή τα πορτοκάλια. Ρίχνετε το χυμό τους σε γυάλινο μπολ και προσθέτετε το σιρόπι με τις φλούδες. Ανακατεύετε και αφήνετε να μείνουν για 24 ώρες.
Κατόπιν, σουρώνετε το μίγμα και μεταφέρετε το συμπυκνωμένο χυμό σε γυάλινα μπουκάλια. Τις φλούδες που περισσεύουν τις στεγνώνετε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία και τις χρησιμοποιείτε ψιλοκομμένες για να αρωματίσετε τα γλυκά σας. Διατηρείτε τα μπουκάλια με το χυμό στο ψυγείο.
Για τη λεμονάδα χωρίς βράσιμο: Ανακατεύετε καλά 300ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού με 250γρ. ζάχαρη και μεταφέρετε το παχύρρευστο σιρόπι σε γυάλινο μπουκάλι. Διατηρείτε τη λεμονάδα στο ψυγείο.
Tips
Brandy sour, ένα διάσημο κοκτέιλ με συμπυκνωμένη λεμονάδα: Θα χρειαστείτε 3 μέρη (85ml) λεμονάδα συμπυκνωμένη, 2 μέρη (56ml) μπράντι, 2-3 σταγόνες Ανγκοστούρα (προαιρετικά), παγάκια, νερό ή σόδα. Αφού πρώτα βουτήξετε τα χείλη του ποτηριού σε χυμό λεμονιού και ζάχαρη, το γεμίζετε με παγάκια. Ρίχνετε από πάνω τη λεμονάδα και το μπράντι και συμπληρώνετε με το νερό ή τη σόδα.
Πηγή: olivemagazine.gr