Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο δρ Ιατρικής και Εθνολόγος Χριστόφορος Βαλλιάνος.
Χθες Σάββατο 8/2/2025 και ώρα 11 π. μ. , ένα χρόνο μετά το θάνατο του Χριστόφορου, η οικογένειά του τέλεσε μνημόσυνο στο Α Νεκροταφείο Αθηνών!
Ποιος ήταν ο Χριστόφορος Βαλλιάνος
Ο Χριστόφορος Βαλλιάνος ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, πιονιέρος των γραμμάτων και των επιστημών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 από Κεφαλλονίτες γονείς και σε ηλικία 9 ετών μετακόμισε οικογενειακώς στο Παρίσι όπου έζησε όλα του τα παιδικά χρόνια.
Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, του σπουδαίου γιατρού και υφηγητή Παθολογίας του Πανεπιστήμιου Παρισίων, σπούδασε, αρχικά Ιατρική και στη συνέχεια, έχοντας ήδη τον τίτλο του Διδάκτορα, Εθνολογία με καθηγητή τον σπουδαίο ιστορικό – εθνολόγο Henri Leroi-Gourhan.
Στις αρχές του 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα και επέλεξε την Κρήτη και συγκεκριμένα τους Βώρους ως εφαλτήριο για την δημιουργία μιας σπουδαίας πορείας στον χώρο των Γραμμάτων και των Επιστημών.
Το 1973, μαζί ίδρυσε με ομάδα Bωριανών και Hρακλειωτών τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσαράς, τον παλαιότερο πολιτιστικό σύλλογο της Κρήτης. Με την σύζυγό του, την Δέσποινα Χατζή – Βαλλιάνου, διακεκριμένη αρχαιολόγο, εγκαταστάθηκε μόνιμα στους Βώρους και αγωνίσθηκε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του Νεώτερου Πολιτισμού της Μεσαράς ιδιαίτερα και της Κρήτης γενικότερα.
Ήδη το 1982 με μια μικρή ομάδα νέων ίδρυσε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία η οποία πλέον αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό φορέα προστασίας της φύσης, πολλαπλώς βραβευμένο.
Το 1982 με ιδιαίτερες προσπάθειές του ιδρύθηκε στους Βώρους το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας με σημαντικούς συνεργάτες και πρότυπο τον εθνολόγο G. H. Riviere. Το 1992 εγκρίθηκε η σύσταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την Επωνυμία «Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας» και τον ίδιο χρόνο, η έκθεση του Μουσείου έλαβε το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με συστηματικές ενέργειές του και εξαιρετικές μελέτες φίλων αρχιτεκτόνων το 1999-2000 ανεγέρθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος ένα μοναδικό κτίριο στους Βώρους, το «Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας», το οποίο μαζί με το Μουσείο συνιστούν ένα μοναδικό σύμπλεγμα πολιτισμού στην Κρήτη.
Ο ίδιος ο Χριστόφορος Βαλλιάνος τιμήθηκε το 2003 από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Chevalier des Arts et des Lettres) για την προσφορά του στον πολιτισμό και τις τέχνες. Έχει εκδώσει κι έχει επιμεληθεί δεκάδες βιβλία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία με σημαντικότερο το «La vie rurale traditionnelle en Crète jusqu’au milieu du XXe siècle: A travers les collections du Musée ethnologique de Crète (Vori – Messara)»
Πρωτοπόρος και πανεπιστήμονας, αλλά κυρίως και πρωτίστως άνθρωπος βαθιά ευγενής και καλλιεργημένος, ο Χριστόφορος Βαλλιάνος σημάδεψε όχι μόνο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Γαλλίας αλλά και την ζωή των ανθρώπων που είχαν την ευτυχία να τον γνωρίσουν και να τον συναναστραφούν. Η απουσία του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτιστική ζωή και των δύο χωρών αλλά και στη ζωή των αγαπημένων του.
Η κηδεία του τελέσθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 13.00’ από Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.