Υλικά:
Κρέας χοιρινό
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο
Προετοιμασία:
Αφαιρούμε από το χοιρινό κρέας το λίπος και το υπόλοιπο το κόβουμε σε λουρίδες 3-5 εκ.
Πασπαλίζουμε τις λουρίδες με φασκόμηλο, πιπέρι, κίμινο. Σε ένα ξύλινο πλέγμα τοποθετούμε στρώση – στρώση τις λουρίδες μας και τις αλατίζουμε καλά.
Το πλέγμα το κρεμάμε πάνω από το τζάκι, σε ικανή απόσταση, ώστε να μην πάρει φωτιά.
Ρίχνουμε στο τζάκι διάφορα μυρωδικά ( θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη κλπ. ) και αφήνουμε το κρέας να καπνιστεί για μία ημέρα.
Κατόπιν, το πλένουμε πολύ καλά ( με πράσινο σαπούνι ), το κόβουμε σε μπουκιές, το πασπαλίζουμε με πιπέρι, ρίγανη, κίμινο και το τσιγαρίζουμε στο λίπος που έχουμε κρατήσει.
Διατηρούμε τις μπουκιές το κρέας μέσα στο λίπος του χοιρινού για όσο διάστημα θέλουμε.
Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε το ζεσταίνουμε στο τηγάνι με λίγο από το λίπος του.
(Τσιγαρίδες : το χοιρινό λίπος που κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το τηγανίζουμε και μέσα σε αυτό διατηρούμε τα σύγκλινα ).
ΤΡΟΠΟΙ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ:
Α) Τηγανητά στο λίπος τους
Β) Κοκκινιστά με πατάτες τηγανητές
Πηγή: kritesegaleo.gr