Στα Ανώγεια και την ενορία του Αγίου Ιωάννη στο Αρμί, βρέθηκαν χθες Δευτέρα 8 Ιουλίου, ιερείς, μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιεροδιδασκάλων “Κωνσταντίνος ο εξ Οικονόμων”. Συγκεκριμένα 25 Ιεροδιδάσκαλοι- Παπαδάσκαλοι από την Αλεξανδρούπολη, την Κόνιτσα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, την Έδεσσα, το Μυστρά, αλλά και από μέρη της Κρήτης, συνάντησαν στην εκκλησία στο Αρμί τον πάτερ Γεώργιο Ανδρεαδάκη που επίσης υπήρξε ιερωμένος που δίδασκε στα σχολεία, ενώ τους υποδέχτηκε θερμά και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.
Με συγκίνηση τους υποδέχτηκε ο πάτερ Γεώργιος Ανδρεαδάκης ο οποίος τους μίλησε για την δική του ξεχωριστή εμπειρία στα Ανώγεια ως ιερωμένος εκπαιδευτικός στο δημοτικό μας σχολείο, τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που υπήρχαν εκείνες τις εποχές, που όμως κατάφεραν να ξεπεράσουν με τη βοήθεια του Θεού και των υπόλοιπων που πάλευαν για να μεταδώσουν τη γνώση στα παιδιά.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης καλωσόρισε τους ιερείς σε ένα τόπο Ολοκαυτωμάτων που μετά τον πόλεμο είχε τόσο ανάγκη την παιδεία, ευχαριστώντας τους ιεροδιδάσκαλους για την πολύτιμη συνεισφορά τους και σε αυτό τον τομέα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου πάτερ Σωκράτης Ξενικάκης τόνισε στην ΑΝΩΓΗ: “είναι τιμή μας που βρισκόμαστε στα μαρτυρικά Ανώγεια και συναντάμε τον άξιο ιερωμένο του Ναού πατήρ Γεώργιο Ανδρεαδάκη, όπως και πριν που βρεθήκαμε στο Βώσακος με τον πάτερ Τιμόθεο. Βρισκόμαστε εδώ καθώς αύριο θα πραγματοποιήσουμε την 41η Γενική μας συνέλευση στον Ιερό Ναό των τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο, όπου είναι και η επέτειος των 200 χρόνων από το μαρτύριο τους. Με την χάρη του τριαδικού Θεού και με την ευλογιά του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, θα μπορέσουμε μετά την Γενική Συνέλευση να ανέβουμε στο μαρτυρικό Αρκάδι καθώς και σε άλλα κάστρα Ορθοδοξίας και ιδιαίτερου συμβολισμού της πατρίδας και της Πίστεως μας. Ευχαριστούμε και τον πάτερ Ανδρέα Κεφαλογιάννη που μας φιλοξενεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα των Ανωγείων.” ολοκληρώνει.
Όπως τονίζεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιεροδιδασκάλων, οι παπαδάσκαλοι όπως έχουν μείνει στη συνείδηση του λαού, υπηρέτησαν σε δύσκολες εποχές σε ολιγοθέσια και δυσπρόσιτα σχολεία της υπαίθρου από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, υπηρετώντας και ως λειτουργοί της παιδείας σαν δάσκαλοι αλλά και ως λειτουργοί του Υψίστου εξυπηρετώντας χωριά τα οποία δεν είχαν ιερέα. Όπως τονίζει ο πάτερ Σωκράτης Ξενικάκης: “Ο θεσμός αυτός τείνει να εξαλειφθεί στις μέρες μας καθώς υπάρχει μια πολιτική το ράσο να βρεθεί έξω από το χώρο της Παιδείας. Ευχόμαστε όμως οι λίγοι που έχουν μείνει εν ενεργεία να αποτελέσουν το προζύμι για να έρθουν κι άλλοι να υπηρετήσουν και το ένα μετερίζι του λειτουργού του Υψίστου και το άλλο μετερίζι του λειτουργού της Παιδείας για να δώσουν στην κοινωνία πρώτιστα σωστούς ανθρώπους και μετά επιστήμονες.”
Να αναφέρουμε ότι μετά το τέλος της επίσκεψης τους στην Κρήτη, όπου μεταξύ άλλων θα συναντήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο και τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης Πρόδρομο, ο Πανελλήνιος σύνδεσμος Ιεροδιδάσκαλων θα εκδώσει ένα ψήφισμα που θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας και στο οποίο θα τονίζεται η ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες μας.
Οι εν ενεργεία ιερείς εκπαιδευτικοί σήμερα στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από 100.
Στα Ανώγεια οι παλαιότεροι θυμούνται ιερείς να διδάσκουν στο Δημοτικό σχολείο Ανωγείων. Τελευταίο ήταν ο πάτερ Γεώργιος Ανδρεαδάκης και ο πάτερ Ανδρέας Δραμουντάνης που δίδαξαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Ανατρέχοντας στα προπολεμικά και μεταπολεμικά Ανώγεια θα βρούμε ακόμα κι άλλους ιερείς εκπαιδευτικούς, όπως τον παπά Μιχάλη Μανουρά, τον παπά Γιώργη Ανδρεαδάκη (σ.σ παππού του σημερινού ιερωμένου του Αι-Γιάννη), τον παπά Μιχάλη Βοιυδάσκη και άλλους.
Πηγή: anogi.gr