Τι θα χρειαστούμε:
- 1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό
- 6 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα
- ½ ματσάκι άνηθο
- ½ κιλό φέτα, θρυμματισμένη (Εγώ έβαλα δύο ειδών φέτας, μία σκληρή με ήπια γεύση και μία μαλακιά πικάντικη)
- ¼ τυρί γραβιέρα, θρυμματισμένη
- 2 αυγά
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει και μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, τα πράσα και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να λαδωθούν, να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο γυαλιστερό χρώμα. σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα τα αυγά, τον άνηθο, τα τυριά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και τα υλικά μας από το τηγάνι, ρίχνοντας επιπλέον πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
Η γέμισή μας είναι έτοιμη. Σε ένα πάγκο τοποθετούμε το πρώτο φύλλο μας.
Το «ραντίζουμε» με λίγο λάδι και στη συνέχεια παίρνουμε τη μεγαλύτερη πλευρά και σε όλο το μήκος της βάζουμε λίγη γέμιση. Δεν χρειάζεται πολύ!
Διπλώνουμε το φύλλο μας σαν ρολό. Τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε λαδώσει καλά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να δημιουργηθεί στο ταψί μας η στριφτή τυρόπιτα.
Ανάμεσα στα φύλλα που ακουμπάνε μεταξύ τους προσθέτουμε επιπλέον λάδι.
Περιχύνουμε και την πίτα μας από πάνω με επιπλέον λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αν δεν έχετε την υπομονή και το χρόνο να φτιάξετε στριφτή κρεμμυδόπιτα, τότε σε ένα ταψί θα απλώσετε τα μισά φύλλα της συσκευασίας, ενώ ενδιάμεσά τους θα «ραντίζετε» με ελαιόλαδο, στη συνέχεια θα προσθέσετε τη γέμιση και μετά πάλι τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία.
Στο τέλος, θα χαράξετε τα φύλλα με ένα μαχαίρι, ώστε να ψηθούν καλά μέχρι μέσα και θα περιχύσετε με ελαιόλαδο.
Η πίτα μας είναι πανέτοιμη και η μυρωδιά της μας έχει σπάσει τη μύτη!
Πηγή: beneas13.blogspot.com