Στους Βώρους βρίσκεται ο γνωστός σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, όπως μας πληροφορεί η Κοινότητα των Βώρων.
Ένας σεφ με ιδιαίτερους δεσμούς με την παράδοση, καθώς όπως σημειώνει ο ίδιος:
Γύρισα στην Ελλάδα και πρωτοπήγα σαν σεφ στην Κρήτη. Εκεί ανακάλυψα θησαυρούς: οι γιαγιάδες στα βουνά γνωρίζουν ακόμα την καταπληκτική τοπική χλωρίδα. Μου εμπιστεύτηκαν την γνώση τους και σήμερα αυτά τα βότανα είναι μέρος της μαγειρικής μου: μολόχα, ραδίκι, τσουκνίδα, το κάθε χόρτο έχει την δική του θεραπευτική και γευστική αξία, τα παραθαλάσσια χόρτα επίσης: το κρίταμο, με την ιδιαίτερη του γεύση, ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά και λίγο ούζο …».
Πολλοί παραξενεύτηκαν όταν για πρώτη φορά τόλμησε να αλλάξει από τους απαιτητικούς πελάτες το φουαγκρά και το μοσχαρίσιο φιλέτο με τα άγρια χόρτα της Κρήτης. Μαζεύει μόνος του το αλάτι από τα βράχια, τα χόρτα, τα οποία και σερβίρει μία ώρα αργότερα.
Σήμερα πολλά χόρτα που ξανάφερε ο Γιάννης στα ελληνικά τραπέζια βρίσκονται και πάλι στις λαϊκές αγορές και πάλι καλλιεργούνται: πχ. σταμναγκάθι, ξεχασμένο λόγω της δυσκολίας συγκομιδής του, μολόχα που κάνει θαύματα στην μαγειρική, κλπ… αλλά και τα φαγώσιμα φύκια.
Στην πλατεία των Βώρων γνώρισε τη Βωριανή φιλοξενία, την καλή παρέα, ενώ δημιούργησε εντυπωσιακά πιάτα…
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Αντώνης Μηλολιδάκης ο κ. Μπαξεβάνης βρίσκεται στους Βώρους εδώ και μια βδομάδα.
Ξεκινήσαμε συνεργασία και είναι ο executive chef μας στο ξενοδοχείο Irini mare στην Αγία Γαλήνη.
Οι φωτογραφίες είναι από γυρίσματα από το νέο διαφημιστικό που ετοιμάζεται για το Irini Mare Αγίας Γαλήνης και το Enorme lifestyle στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.
Στα 2 ξενοδοχεία η κουζίνα θα βασιστεί στην ντόπια παραγωγή και κρητικές γεύσεις.