Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη η Ιερά Μονή Παλιανής, το ιστορικό μοναστήρι της Κρήτης, τιμά την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα.
Χθες το βράδυ στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό πάρα πολλοί πιστοί προσήλθαν και προσευχήθηκαν στη Χάρη Της.
Ιερούργησε ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Αρχιεπιστοπής Κρήτης κ.κ. Βαρθολομαίος μαζί με πολλούς Ιερείς.
Αυτή την ώρα τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο!
Λίγα λόγια για το Μοναστήρι
Η Ιερά Μονή Παλιανής είναι γυναικείο μοναστήρι, σταυροπηγιακό, στο Ηράκλειο Κρήτης, που υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Βενεράτου.
Βρίσκεται περίπου 700 μέτρα ανατολικά του χωριού Βενεράτο, 17 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου Κρήτης.
Η θέση του είναι σε υψόμετρο 280 μ. και σε γραφικό τοπίο.
Μπαίνοντας στο μοναστήρι είναι σαν να βρίσκεσαι σε χωριό μιας άλλης εποχής με την πλατεία και τα σπίτια τριγύρω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι δεν είναι κοινοβιακό, όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά ιδιόρρυθμο. Ιδιόρρυθμα αποκαλούνται τα μοναστήρια όπου οι μοναχές ή οι μοναχοί ενεργούν ξεχωριστά, έχουν τη δυνατότητα απόκτησης περιουσίας και παρασκευάζουν το φαγητό της αρεσκείας του.
Οι μοναχές που ζουν στη μονή αποζούν από τις εργασίες τους, κεντώντας υφάσματα, κουβέρτες και υπάρχει διαρκή έκθεση με πλεκτά και κεντήματα.
Ο κεντρικός ναός είναι τρίκλιτη βασιλική, το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στους Τρεις Ιεράρχες και το βόρειο στον Άγιο Παντελεήμονα. Αριστερά βρίσκεται το παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων.
Είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης και ανάγεται στην πρώτη βυζαντινή περίοδο.
Η Αγία Μυρτιά
Στην Ιερά Μονή Παλιανής υπάρχει πάνω από χίλια χρόνια ένα ιερό δέντρο, πρόκειται για μία μυρτιά.
Μέσα στον περιπεπλεγμένο κορμό της Αγίας Μυρτιάς, όπως λέγεται, πιστεύεται ότι είναι κρυμμένη η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.
Η Μυρτιά έχει ύψος 4.50 μέτρα και διάμετρο 2 μέτρα και η ηλικία του είναι σχεδόν 1600 ετών.
Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε η περιοχή καλυπτόταν από δάσος και οι χωρικοί έβαλαν φωτιά για να δημιουργήσουν καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ξαφνικά, μέσα από τα βάτα ακούστηκε η φωνή της Παναγίας και με έκπληξη οι χωρικοί είδαν την εικόνα της Παναγίας.
Γύρω από τη μορφή της, ήταν ζωγραφισμένα κλαδιά μυρτιάς. Ύστερα από καιρό, όταν πήγαν κάποια παιδιά στο ίδιο σημείο, τα ζωγραφισμένα κλαδιά είχαν φυτρώσει στα αλήθεια, μεγάλωσαν και σταδιακά κάλυψαν την εικόνα! Την εικόνα της Παναγίας θεωρείται ότι μπορούν να τη δουν μόνο παιδιά και όσοι έχουν αληθινή πίστη και αγάπη προς την Παναγία μας.
Αν επισκεφτείτε την Παλιανή, θα δείτε ένα αναμμένο καντήλι δίπλα στη μυρτιά και πολλά τάματα κρεμασμένα στα κλαδιά, καθώς θεωρείται θαυματουργή.
Οι μοναχές φροντίζουν να υπάρχει πάντα αναμμένο εκεί ένα καντήλι, χάριν στην Αγία Μυρτιά όπως την αποκαλούν οι μοναχές, γίνεται πανηγύρι στις 24 Σεπτεμβρίου ημέρα της Παναγία της Μυρτιδιώτισσας.
Η «Αγία Μυρτιά», όπως αποκαλείται από τις μοναχές, γιορτάζει ξεχωριστά απ’ το ναό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ευλογία των άρτων γίνεται κάθε χρόνο κάτω από το ιερό αυτό δέντρο και ως τράπεζα χρησιμοποιείται ένα αρχαίο κιονόκρανο! (Προέρχεται από την πρωτοχριστιανική βασιλική).
Τα πιο χαμηλά κλαδιά του έχουν εντελώς απογυμνωθεί από τα φύλλα του επειδή οι προσκυνητές τα παίρνουν μαζί τους σαν φυλαχτό.
Τα κόβουν οι προσκυνητές της Παλιανής. Άλλοι κατασκευάζουν φυλαχτά, άλλοι τα κρεμούν στα εικονοστάσια τους.
Ο τεράστιος κορμός και τα κλαδιά της είναι σήμερα γεμάτα τάματα πιστών ενώ στις μικρές κουφάλες μπορεί να παρατηρήσει κανείς διπλωμένα χαρτάκια με προσευχές και ικεσίες ακόμα και παραχωμένες φωτογραφίες, μικρού μεγέθους, ανθρώπων που ενδεχομένως χρειάστηκαν τη βοήθεια της Παναγίας για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας.
Είναι ενδεικτικό της ιερότητας που αποδίδεται στην μυρτιά της Παλιανής το ότι όλα τα κλωνάρια της μέχρι εκεί που μπορεί να φθάσει ανθρώπινο χέρι είναι γυμνά από φύλλα καθώς οι πιστοί, ερχόμενοι να προσκυνήσουν τη χάρη της, κόβουν και παίρνουν μαζί τους και φύλλα, τα οποία μετατρέπουν σε φυλακτά ή τα καίνε και παίρνουν την ευλογία τους μέσω του καπνού τους.
Το ιερό δέντρο της Παλιανής αποτελεί επίκεντρο της λατρείας ιδιαίτερα κατά τη περίοδο του 15ης Αυγούστου.
Κάθε απόγευμα όλες οι μοναχές κάνουν παρακλήσεις κάτω από την Αγία Μυρτιά και προσεύχονται.
Η τελετουργία αυτή αποκτά μια ξεχωριστή σημασία για τα δεδομένα της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης. Η υπαίθρια τελετουργία κάτω από το ιερό δέντρο είναι φαινόμενο ίσως και μοναδικό για τα εκκλησιαστικά δεδομένα.
Αλλά και ξεχωριστά κάθε μοναχή θεωρεί ότι ανάμεσα στα καθήκοντα της συμπεριλαμβάνεται και η τακτική προσευχή κάτω από την Αγία Μυρτιά.
Οι μοναχές κόβουν το κλαδιά του δέντρου και σχηματίζουν με αυτά μικρούς σταυρούς.
Ένας τέτοιος σταυρός θεωρείται ότι περικλείει θαυματουργές ιδιότητες και μπορεί να ακούσει κανείς στην Παλιανή αναρίθμητες σχετικές παραδόσεις.
Στον κορμό έχει τοποθετηθεί εικονοστάσι και δίπλα του μπορεί να δει κανείς άφθονα αφιερώματα, τα οποία είτε αφήνουν στον κορμό είτε κρεμούν στα κλαδιά του δέντρου.
Βοήθεια μας!
(Με στοιχεία από το paraklisi.blogspot.com)