Κείμενο – βίντεο: Νίκος Μαθιουδάκης
Εθιά Αναλήψεως 20 Μαΐου 1999!
Νοσταλγικές εικόνες…
Η Εκκλησία της Αναλήψεως κτίστηκε την εποχή του Αλβανικού και Ιταλικού πολέμου.
Υπήρχαν παλιά θεμέλια σε σχήμα Ναού και γι’ αυτό αποφασίστηκε από τους χωριανούς να κτισθεί η εκκλησία.
Επειδή ήταν εποχή πολέμου δεν υπήρχαν άνδρες στο χωριό και το έργο ανάλαβαν οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά άνω των 10 χρονών.
Όλα τα υλικά βγήκαν στην κορφή με τα ζώα για αυτό ο κόπος περισσότερος.
Ο Δάσκαλος ο Μανώλης ο Ανδρουλάκης και ο παπά -Γιάννης Βελεγράκης πρωτοστάτησαν, έδειξαν μεγάλη επιμέλεια για να τελεσθεί αυτό το έργο .
Τα εγκαίνια του Ναού τέλεσε ο τότε επίσκοπος Αρκαδίας Βασίλειος την 8η Σεπτεμβρίου του 1941.
Ηεκκλησία βρίσκεται σε υψόμετρο 930 μέτρων η τοποθεσία λέγεται «στην κορφή της εκκλησάς» και απέχει από την Εθιά 3,5χιλ.
Την εποχή που το χωριό ήταν σε πλήρη ακμή, γίνονταν μεγάλο ημερήσιο πανηγύρι με χορούς και φαγητά γύρω από την εκκλησία!
Σε φωτογραφία που προβάλετε στο τέλος του βίντεο φαίνονται οι δύο μεγάλες πέτρες που έπαιρναν θέση οι λυράρηδες και ιδιαίτερα ο αξέχαστος Λυρατζάκης με τον Καρκαβάτσο.
Αξέχαστα χρόνια με τα υπαίθρια καφενεία, τα παιχνίδια, τα μαντολάτα και οι μαντινάδες του Διαμαντή και ένα ημερήσιο γλέντι με χορούς και φαγητά να στήνετε γύρω από την εκκλησία…
Οι εικόνες του βίντεο μας παραπέμπουν σ’ αυτήν την εποχή και με τα μέσα της εποχής όπως ανεβαίναμε τότε με τα γαϊδουράκια αλλά και με τα πόδια, οι περισσότεροι όπως και οι τασιμάριδες βοσκοί να σηκώνουν τα τάματα τους αρνιά και ρίφια για να τα φέρουν στην χάριν της εκκλησίας.
Νοσταλγικές εποχές και εικόνες, και τα συναισθήματα ανακατεμένα, βλέποντας, πολλούς δικούς μας ανθρώπους, που χρόνια τώρα έχουν φύγει από κοντά μας. Σήμερα η εκκλησία είναι σε διαφορετική μορφή και ανακαινίσθηκε πλήρως το 2007. Έγινε ανακαίνιση και πλακόστρωση τόσο στο εσωτερικό του Ναού όσο και στον εξωτερικό χώρο με την βοήθεια χωριανών και φίλων .
Ένα έργο που αφιερώθηκε στην μνήμην της χωριανής Ευγενείας Δημ. Βελεγράκη.
Η εκκλησία πανηγυρίζει την πέμπτη της ΣΤ! εβδομάδας του πάσχα.
Στην εκκλησία ανήκει ο βοσκότοπος 156 στρεμμάτων νότια της εκκλησίας έως την μάνδρα στο παλιομίτατο.
Ο βοσκότοπος χρόνια τώρα αποτελεί λιμάνι για του Εθιανούς βοσκούς και όπως έχει καθιερωθεί ο καθένας φέρνει και από ένα αρνί κάθε χρόνο στο πανηγύρι!
Χρόνια πολλά…