Σενάρια αυστηρού και καθολικού lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου του 2020, σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η έξαρση του κορωνοϊού συζήτησε η επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία ωστόσο δεν έχει καταλήξει σε ενιαία θέση.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι σήμερα, στην έκτακτη «μικρή σύσκεψη» των ειδικών, η οποία εξέτασε τον χάρτη με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, «επιβεβαιώθηκε ο χάρτης της ”κόκκινης”, πλέον, Ελλάδας», σχολίαζε μέλος της επιτροπής στο iefimerida.gr.
Αύριο, Τετάρτη, στις 11 το πρωί σε νέα έκτακτη σύσκεψη (αντί της Παρασκευής) με διευρυμένη συμμετοχή, πιθανόν και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα εξειδικευτεί το είδος, η διάρκεια και η σφοδρότητα των μέτρων. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.
Όπως προείπαμε, η επιτροπή δεν ομοφωνεί. Άλλοι εισηγούνται σκληρά μέτρα και lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020, άλλοι προτιμούν «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα» και ορισμένοι προτείνουν άλλου είδους περιορισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ με 2.353 νέες μολύνσεις κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, 23 νεκρούς και 422 στις ΜΕΘ -μετά από ρεκόρ τεστ, καθώς πραγματοποιήθηκαν πάνω από 60.000- έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς. Από τα εν λόγω κρούσματα, τα 1.159 εντοπίστηκαν στην Αττική και 304 στη Θεσσαλονίκη.
Στην έκτακτη σύσκεψη που, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, πραγματοποίησαν νωρίτερα τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έγινε προσπάθεια να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω πιθανή κλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, παρά το lockdown, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι επεξεργάστηκαν μια σειρά από μέτρα, καθώς το ιικό φορτίο και τα νέα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Το κλίμα άλλωστε διαφάνηκε από το πρωί κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα απ’ όλες τις περιοχές της χώρας, εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση, και συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις
Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε εντόνως τους επιδημιολόγους είναι η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δείχνουν να είναι περισσότερο μολυσματικές.
Πηγές αναφέρουν στο iefimerida.gr ότι η επιδημία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό μέλη της επιτροπής, χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί επισήμως, εκφράζουν την άποψη ότι «ίσως να έπρεπε να εφαρμοστεί ένα καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα, τύπου Μαρτίου 2020, ώστε να καθαρίσει ο ορίζοντας».
Πηγή: iefimerida.gr