Η πρώτη κινητικότητα του Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, ΚΑ1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+, με τίτλο “Boost Your Creativity” και κωδικό Erasmus+ 2020-1-EL01-KA101-078054, πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, από 18 έως 25 Ιουλίου 2021.
Το αγγλόφωνο πρόγραμμα παρακολούθησαν η Δ/ντρια του ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας Χαρούλα Κουτεντάκη και οι εκπαιδευτικοί φιλόλογοι Γεωργία Καμπουράκη, Ιωάννα Μανόλη, Ελευθερία Τζωρτζάκη.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από άλλες έξι (6) χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Κροατία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία) και φορέας υποδοχής ήταν ο εκπαιδευτικός οργανισμός New Horizons, Malta.
Στόχος των επιμορφωτικών δράσεων ήταν η κατανόηση των αιτίων και των επιπτώσεων της σχολικής διαρροής και οι μέθοδοι αντιμετώπισης του φαινομένου σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εκπαιδευτικοί ασκήθηκαν σε βιωματικές δραστηριότητες και ψηφιακά έργα ενώ αντάλλαξαν με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους εμπειρίες και διαπολιτισμικές πρακτικές, σε μια συνεργατική διαδικασία μάθησης, με εστίαση στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, προκειμένου να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη χρήση μεθόδων δημιουργικότητας στην τάξη, με βάση τις ανάγκες των μαθητών.
Η ατζέντα του σεμιναρίου περιλάμβανε τις ενότητες: Πολιτισμός και Διαπολιτισμικότητα, Επικοινωνία, Δημιουργικότητα στη διδασκαλία και την κατάρτιση, Μέθοδοι αποτροπής πρόωρης εγκατάλειψης σχολείου, Τυπική και άτυπη μάθηση, Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, Στυλ χειρισμού συγκρούσεων, Η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας, διαπολιτισμικής μάθησης και εκπαίδευσης σε εξωτερικούς χώρους, Δικτύωση και διάδοση.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ανέπτυξαν Γλωσσικές Δεξιότητες (Συνεργασία με πολυπολιτισμική ομάδα, καινοτόμες μεθόδους μάθησης με μεγάλο αντίκτυπο στην επαγγελματική κατάρτιση του εκπαιδευόμενου), Ψηφιακές Δεξιότητες, Οργανωτικές Δεξιότητες (Ομαδικές δεξιότητες εργασίας πρόσωπο με πρόσωπο, δεξιότητες διαχείρισης τάξης που αποκτώνται με βελτιωμένη επικοινωνία) και Επικοινωνιακές Δεξιότητες. Τέλος, η βελτίωση της γνώσης του τοπικού πολιτισμού, της ιστορίας και των ανθρώπων, η προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ μέσω της οικοδόμησης εταιρικών σχέσεων και η διεθνής δικτύωση με σεβασμό των πολιτιστικών διαφορών είχαν την τιμητική τους στην επιμορφωτική διαδικασία.
Στη διάρκεια της επιμορφωτικής διαδικασίας τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ελέγχου της πανδημίας.