Του ορειβάτη Μανόλη Δακανάλη – Φωτογραφίες Ντρετάκης Μανόλης
Οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Μοιρών με 45 ορειβάτες και αρχηγό το Φάνη Μάνο, νωρίς το πρωί στις 25-10-2020 αρχίσαμε την πορεία μας στο όρος Χελμός από το χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Χελμός ή Αροάνια (υψ2355μ). Χελμός = χιονισμένο βουνό και είναι σλάβικη λέξη. Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού, στη θέση Ξερόκαμπος σε υψόμετρο 1650 μέτρων και διαθέτει πίστες όλων των βαθμίδων δυσκολίας, δυο ξύλινα σαλέ και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Από εκεί αναπτύσσονται οι εγκαταστάσεις μέχρι την κορφή Νεραϊδοράχης (υψ 2340μ).
Οι ορειβάτες γίναμε δυο ομάδες: Η πρώτη ομάδα αναχώρησε με προορισμό την κορφή του Χελμού (υψ2355μ) ακολουθώντας πολύ ανηφορική πορεία με χαμηλές θερμοκρασίες. Πέρασαν από το αστεροσκοπείο του Χελμού και ανέβηκαν στην κορφή της Νεραϊδοράχης. Η πορεία είχε πολλές κατηφόρες και ανωφέρειες μέχρι την υψηλότερη κορφή του βουνού και αποδείχτηκε πολύ δύσκολη και απαιτητική. Από εκεί πάνω το βλέμμα χάνονταν στο άπειρο χαϊδεύοντας πληθώρα τοπίων, με βραχώδεις περιοχές, απόκρημνους βράχους, σάρες, ελατοδάση, λιβάδια, ποτάμια και φαράγγια.
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον καταρράχτη της Στυγός, όπου από ένα απόκρημνο βράχο αναβλύζει πηγή και οι αρχαίοι το ονόμαζαν «Ύδωρ Στυγός». Το νερό αυτό τρέχει στα Τάρταρα του Άδη και σχηματίζει τον ομώνυμο ποταμό.
Η Στύγα όπως αναφέρει ο Ησίοδος στη «Θεογονία» ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος και σύζυγος του Πάλλαντα, με τον οποίο απέκτησε 4 παιδιά: Το Κράτος, τη Βία, τον Ζήλο και τη Νίκη. Στην Τιτανομαχία η Στύγα με τα παιδιά της ενίσχυσε την παράταξη του Δία, ενάντια στον Κρόνο. Ο Δίας έριξε στα Τάρταρα τους Τιτάνες και τους Γίγαντες, εκεί που κατοικούσε η Στύγα σε ξακουστό παλάτι, η οποία ήταν χθόνια, απεχθής και φρικαλέα. Οι θεοί ορκίζονταν όταν διαφωνούσαν σε νερό της Στυγός μέσα σε χρυσό αμφορέα. Ο Δίας πήρε τα παιδιά της στον Όλυμπο και το Κράτος και η Βία θα γίνουν οι εκτελεστές των αποφάσεων του.
Η Στύγα ενώθηκε με το Έρεβος και γεννήθηκε ο Χάροντας, που μεταφέρει τις ψυχές των ανθρώπων στον κάτω κόσμο.(Πηγές Βιβλίο Καλάβρυτα τεύχος 20, σελ.20-21 του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης εκδόσεις ΤΑ ΝΕΑ. Βικιπαίδεια).
Η όλη πορεία κράτησε 7,5 ώρες και διάνυσαν 17 χιλιόμετρα.
Η δεύτερη ομάδα από το χιονοδρομικό κέντρο Χελμού ακολούθησε ένα μονοπάτι μέσα στα έλατα με προορισμό τα Καλάβρυτα. Το μονοπάτι ελίσσονταν στη σκιά των ελάτων και διαφόρων άλλων δασικών δέντρων, με αποτέλεσμα την πλήρη απουσία του ήλιου και έψαχναν μια αιθρία να καθίσουν για ξεκούραση. Στο διάβα τους συνάντησαν μικρά καταπράσινα οροπέδια, στάνες με αιγοπρόβατα, βίλες-σαλέ χωμένες μέσα στα έλατα και το δάσος μύριζε χωματίλα εξ αιτίας των πολλών βροχών.
Ήταν μια ονειρεμένη πορεία, ευχάριστη, με ηλιόλουστη και δροσερή ημέρα και προσωπικά μου θύμισε τις Ελβετικές Άλπεις. Ο Χελμός και ο Βουραϊκός έχουν χαρακτηριστεί Εθνικό Γεωπάρκο.
Η πορεία κράτησε περίπου 6 ώρες και διάνυσαν 15,5 χιλιόμετρα.
Όλοι οι ορειβάτες Βαδίζαμε πίσω από τη σκιά του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των λοιπών ηρώων του 21. Και μην ξεχνάμε, ότι βουνό σημαίνει Ελευθερία.-