Περιοδεία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιούλη από κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μεσαράς του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο Κέντρο Υγείας Μοιρών και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μοιρών στην Πόμπια.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν το Κέντρο Υγείας Μοιρών, όπου συζητώντας με το προσωπικό, διαπιστώθηκαν ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, αν και το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί μια πολυπληθή περιοχή, με πολλές μεταναστευτικές ροές, στην οποία τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται ο πληθυσμός με χιλιάδες παραθεριστές, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες, ενώ, ταυτόχρονα, υπολειτουργούν εργαστήρια που παρέχουν σημαντικές εξετάσεις, όπως το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό Εργαστήριο.
Όπως τονίστηκε, οι ελλείψεις διαχρονικά είναι τραγικές, ακόμη και σε σχέση με το οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας, που είναι ξεπερασμένο εδώ και δεκαετίες και αναντίστοιχο των αναγκών που καλείται να καλύψει το Κέντρο Υγείας. Σοβαρές ελλείψεις διαπιστώθηκαν και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Τυμπακίου, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή λειτουργία του.
Από τη συζήτηση προέκυψε ως ζήτημα εξαιρετικής σοβαρότητας, με κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, το γεγονός ότι ο τοπικός σταθμός του ΕΚΑΒ παραμένει χωρίς γιατρούς, με συνέπεια τη δυσκολία κάλυψης έκτακτων περιστατικών, αφού η διακομιδή σοβαρών περιστατικών γίνεται με τους λιγοστούς εφημερεύοντες του Κέντρου Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ή τη δυνατότητα κάλυψης 2 ταυτόχρονων περιστατικών από τον σταθμό του ΕΚΑΒ. Σοβαρά παραμένουν και τα κτιριακά πρόβλημα του Κέντρου Υγείας.
Μεταξύ των άλλων, ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στο ότι το ΚΚΕ και στο παρελθόν έχει αναδείξει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Μοιρών, τα ζητήματα της Υγείας συνολικά, όπως και τα προβλήματα των υγειονομικών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη της οργανωμένης και μαζικής πάλης των υγειονομικών, συνολικά των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων, με την Υγεία του λαού στο επίκεντρό της, μεταξύ των άλλων, μια πάλη στην οποία το ΚΚΕ πρωτοστατήσει μέσα στα σωματεία, και ενισχύει και μέσα από το κοινοβούλιο. Τόνισε την ανάγκη της ριζοσπαστικοποίησης αυτής της πάλης για ανατροπή της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία, τη σύνδεση της πάλης για τα σημερινά προβλήματα με στόχους ανατροπής, για μια κοινωνία όπου η ανάπτυξη θα πραγματοποιείται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, όπως αυτή της Υγείας.
Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μοιρών στην Πόμπια διαπιστώθηκαν προβλήματα που σχετίζονται πρωταρχικά με την έλλειψη σε έμψυχο δυναμικό, όπως προέκυψε από τη συζήτηση με τους πυροσβέστες. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μοιρών καλύπτει, σε αστικό ιστό, όλη την έκταση του Δήμου Φαιστού και πάνω από τη μισή έκταση του Δήμου Γόρτυνας, αλλά και τις αγροτοδασικές εκτάσεις της περιοχής. Επίσης, έχει στην ευθύνη του την επαρχιακή οδό από τον Ξερόκαμπο μέχρι την Αγία Βαρβάρα, με την αυξημένη κυκλοφορία και τα συχνά τροχαία ατυχήματα. Το υπάρχον δυναμικό του τοπικού κλιμακίου αριθμεί μόλις 22 άτομα, που είναι εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων (μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί). Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε αυτό αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά και διάφορα συμβάντα, όπως αστικές πυρκαγιές, παροχές βοηθείας, αγροτοδασικές πυρκαγιές και άλλα περιστατικά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι συγκαταλέγεται στα πέντε πρώτα στην Ελλάδα σε περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει. Η συχνότητα επέμβασης στα περιστατικά αυτά είναι τόσο μεγάλη, ώστε προκαλείται περαιτέρω καταπόνηση του προσωπικού που επιχειρεί. Επίσης, συμβαίνει να υπάρχουν βάρδιες, τις οποίες το υπάρχον προσωπικό καλείται να καλύψει με ένα μόνο όχημα για ολόκληρη την περιοχή ευθύνης του Κλιμακίου.
Οι πυροσβέστες αναφέρθηκαν και σε άλλους τομείς, όπως η υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα ατομικής προστασίας, καθώς η κατάσταση είναι προβληματική. Συγκεκριμένα ο στόλος των οχημάτων (4 οχήματα) χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Και για τα μέσα ατομικής προστασίας και τον ατομικό εξοπλισμό τους αναφέρθηκαν ελλείψεις πχ άρβυλα, αστικά κράνη. Για παράδειγμα ρουχισμό παρέλαβαν μετά από 6 ή και 9 χρόνια, για ορισμένους εργαζόμενους. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις του κλιμακίου, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του προσωπικού, και το ζήτημα των αναγκών συντήρησης του κτιρίου, πχ μόνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ακόμα και για αναλώσιμα, και με προσωπική εργασία να φροντίζουν τη συντήρηση του χώρου.
Ο Μανώλης Συντυχάκης συζήτησε με τους πυροσβέστες την ανάγκη μετατροπής του πυροσβεστικού κλιμακίου Μοιρών σε Πυροσβεστικό Σταθμό, για την καλύτερη αντιστοίχιση της επιχειρησιακής του δυνατότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης, με την ανάλογη επιπλέον στελέχωση, χρηματοδότηση, αναβάθμιση του εξοπλισμού, κλπ, κάτι το οποίο, δεν έχει γίνει, λόγω του κόστους.
Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στον ρόλο που παίζει το Πυροσβεστικό Σώμα προφυλάσσοντας τη ζωή του λαού και τη λαϊκή περιουσία, τις διαρκείς πιέσεις που ασκεί στην κυβέρνηση για την κάλυψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενου, τη διαχρονική θέση του ΚΚΕ για το πλαίσιο λειτουργίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο τις προηγούμενες μέρες με τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.